Stopp tyrefekting!

26 October, 2021

Tyrefekting er ikke en rettferdig kamp mellom mennesker og dyr. Det er systematisk dyremishandling; en flokk væpnede menn angriper en ensom, skremt og såret okse. Oksene fratas på forhånd enhver sjanse til å vinne eller rømme. Før og under forestillingen svekkes oksene for å gjøre dem lettere å drepe. Det er dokumentert at hornene files slik at sensitive nerver blottlegges og oksene blir desorienterte.


Skriv under: Stopp tyrefektning

 
1 Start 2 Complete

Oksen får et spyd fast i nakken, og holdes i et mørkt rom før den slippes ut på arenaen. Blendet av lyset, og skremt av mishandlingen og folkemengdene, kan oksen gi feil inntrykk av å være stridbar. I utgangspunktet er ikke oksene aggressive, men de blir trakassert, ertet og torturert til de går til motangrep. De prøver å forsvare seg. De prøver å redde sine egne liv.

«I virkeligheten er det publikum ser ikke en normal sunn okse, men en svekket, halvblind og mentalt skadet versjon hvor sjansene for å skade de som torturerer ham er stort sett lik null. Oksen har våte aviser stappet inn i ørene; vaselin settes i øynene hans for å blende synet; bomull stappes inn i neseborene hans for å stoppe tilførselen av oksygen, og en nål settes inn i kjønnsorganene hans. I tillegg smøres en sterk kaustisk løsning på bena hans, noe som ødelegger balansen hans. ” sier direktøren for stopbullfighting.org.uk.

Før matadoren kommer inn på arenaen, må picadoren stikke oksen med en lanse. Deretter planter tre banderilleros (matadorens menn) hver sine to banderillaer (spyd med mothaker) i oksens rygg. I mange tilfeller gir dette et blodtap på 10-18 %. Oksen er nå svekket av blodtap og avkuttede nakkemuskler. Det hemmer oksen ved å løfte hodet, noe som gjør ham til et lett bytte for matadoren som nå kommer på banen. Matadoren utmerker seg med sine kunster før han forsøker å stikke et sverd mellom dyrets skulderblad.

Oksen dør vanligvis ikke fra det første stikket. Den løper rundt på arenaen mens sverdet skjærer opp indre organer som lunger, mage og lever. Samtidig kaster oksen ofte opp blod. Når oksen faller om etter ca. 20 minutter i lidelse, kutter matadoren eller hjelperne oksen opp over ryggmargen bak hornene. Også dette må ofte gjentas. Oksen kan fortsatt være ved bevissthet mens ørene eller halen er kuttet av som trofeer, og når den trekkes ut av arenaen av hester. Det er dokumentert hvordan okser stort sett får det siste dødsstøtet utenfor arenaen.

I tillegg til torturen på arenaen, gjennomgår alle okser på 2 år en ‘tienta’. Det er en test hvor de blir stukket med en lanse, og testet for mot. I likhet med kalver er de merket med et flersifret nummer og oppdrettermerke. Brennmerkene dekker store deler av kroppen. I tillegg er det spesialskoler hvor barn trenes i tyrefekting. Her trener de på forsvarsløse kalver.

I forbindelse med en demonstrasjon foran den spanske ambassaden har den spanske modellen Elen Rivas sagt;

«Jeg er stolt av min spanske arv, men at noen fortsatt holder fast ved tradisjonen med å knivstikke okser i hjel på tyrefektingsarenaer, er noe flertallet av spanjolene, inkludert meg, skammer seg over. Å glorifisere overlagt drap på dyr bør ikke tolereres i et sivilisert samfunn."

Rivas kommentar gjenspeiler holdningen til alle spanjoler til tyrefekting. Det er vanskelig å forstå hvorfor en så barbarisk tradisjon får fortsette.

Hestene - de glemte ofrene for tyrefekting
Hester lider også av tyrefekting. Under ‘rejoneo’ (tyrefekting på hesteryggen) rir matadoren ut selv og påfører oksen stikk med lange skarpe knivblad. Etterpå blir oksen forsøkt drept med et sverd. Under denne mishandlingen blir hesten tvunget til å ri mot oksen og parere angrepet. Dette resulterer ofte i sår eller at hesten får magen revet opp.
 
Hestene viser sterk angst før de blir tvunget inn på arenaen. De må skiftes ut med jevne mellomrom på grunn av den fysiske skaden. Den portugisiske formen for tyrefekting foregår alltid på hesteryggen. Picadors hester er polstret med et slags dekken fordi det var påkrevd i 1930. Før den tid døde like mange hester som okser under forestillingen. Imidlertid er mange hester fortsatt utsatt for skader.

Økonomisk støtte fra EU

Tyrefektingsindustrien bruker argumentet om at tyrefekting er viktig for landenes økonomier. Det er langt fra sannheten. Færre enn 400 mennesker jobber faktisk med tyrefekting i Spania. Tvert imot er aktiviteten sterkt støttet av europeiske skattebetaleres penger.

EU støtter hver okse som avles for arenaene, med 220 euro i tillegg til de nasjonale subsidiene. Neil Parish, daværende leder av Europaparlamentets landbrukskomité, sa til en avis i 2008 at 30 millioner pund går til tyrefekting i Spania hvert år. Tilskuddene er kontroversielle og gjenstand for stadig debatt i EU.

Tidligere har EU ellers støttet dyrevelferd. De har blant annet innført importforbud mot uetisk handel med animalske produkter. Fremtiden for tyrefekting avhenger nå i stor grad av EU.

Tyrefekting gjort til en kulturarv

Tyrefekting blir mer og mer upopulært, og i mange spanske regioner har det blitt forbudt. Interessen for tyrefekting har falt kraftig blant befolkningen. Likevel vedtok det spanske parlamentet 6. november 2013 at tyrefekting skal gjøres til en ny kulturarv. Det er et forsøk på å sikre at tyrefekting blir i Spania. Tanken er å fremme det slik at interessen for sporten skal øke. I Frankrike ble det allerede i 2011 enighet om at tyrefekting er en kulturarv. Det er uakseptabelt at regjeringer prøver å generere interesse og tjene penger på noe som skader levende vesener. I stedet bør regjeringer fremheve andre humane tradisjoner, og lytte til folkets holdning.

Vis din motstand

Turister spiller en stor rolle for å stoppe denne grusomme industrien. Hvis turister ikke er på arenaene, vil det være vanskelig å opprettholde tyrefektingen. Du kan vise din motstand ved å skrive under på at du ikke støtter tyrefekting. Etterpå kan du dele det, og på den måten informere bekjentskapskretsen din om tyrefekting. Du gir herved et løfte til deg selv om at du ikke støtter dyr i underholdning. Og du lover å spre ordet om at tyrefekting må stoppes!


Ja, jeg er imot tyrefekting.


Skriv under: Stopp tyrefektning

 
1 Start 2 Complete