Stopp dødelig pels!

10 May, 2021

Stopp pelsindustrien før den forårsaker neste pandemi.

Pelsdyrfarmer er en tikkende bombe med risiko for nye pandemier og er samtidig en katastrofe for dyr. Sammen med den internasjonale dyrevernkoalisjonen Fur Free Alliance (FFA), ledet av Anima, kjemper vi for å få verdensledere i G20 til å lytte og offentlig anerkjenne at pelsdyrhold må stoppes. Med din signatur kan vi legge press på dem og kreve handling.

Over 600 000 har allerede underskrevet - stå sammen med dem og hjelp oss å få en slutt på pelsdyroppdrett en gang for alle! 


Skriv under: Stopp pelsindustrien!

Se forholdene på en av verdens største pelsfarmer i Polen. Det må og skal stoppes!Les vår erklæring: 
Pelsdyrnæringen er en dødelig næring. Hvert år blir cirka 100 millioner dyr drept for pelsen. De aller fleste holdes på intensive pelsdyrfarmer. Dyr som rev, mink, mårhunder og chinchillaer er sperret inne i små nettingbur hele livet for å bli drept og flådd for såkalt mote. Disse dyrefabrikkene forårsaker ikke bare enorme lidelser for dyrene. Det er også bevist at de nå utgjør en alvorlig risiko for folkehelsen. De trange forholdene, dårlig hygiene, stress, skader og sykdommer, minimal veterinærovervåkning og mangel på genetisk mangfold hos dyrene, gjør at pelsdyrfarmer skaper ideelle forhold for overføring av virus, og at virus kan mutere og skape nye stammer.

Hundrevis av minkfarmer i land som Nederland, USA, Danmark, Sverige, Italia, Frankrike, Hellas, Spania og Litauen har vist seg å ha dyr smittet med SARS-CoV-2, viruset som forårsaker COVID-19. På farmer i Danmark muterte viruset til nye stammer som smittet mennesker. Sykdomsforebyggende eksperter har uttrykt alvorlig bekymring. Dette inkluderer European Center for Disease Control, som i en rapport fra november 2020 uttalte at utviklingen av viruset i mink kan undergrave effektiviteten av fremtidige vaksiner hos mennesker. Rapporten deres fant også at "fortsatt overføring av SARS-CoV-2 i minkfarm kan til slutt gi opphav til andre bekymringsfulle varianter".

Regjeringer kan ikke svare på denne krisen ved å bare drepe millioner av dyr og deretter la bønder komme tilbake til sin virksomhet som vanlig. De forferdelige forholdene på pelsdyrfarmer gjør dem til en tikkende bombe som utgjør en risiko for en ny pandemi. Sykdomsoverføringseksperter advarer om at det er et spørsmål om når, og ikke om, et annet dødelig virus rammer, hvis vi fortsetter å holde dyr under forhold som presser dem utover deres fysiske og mentale grenser.

20 land har allerede handlet for å forby avl av dyr for pelsen, fordi de er grusomme, utdaterte og unødvendige. I lys av nye bevis om at pelsdyroppdrett også kan fungere som reservoarer for dødelige virus samt skape nye virus, ber vi alle land om å forby pelsdyroppdrett, og vi oppfordrer G20-ledere til å offentlig erkjenne at pelsdyroppdrett må opphøre.