TUI – dropp støtten til Loro Parque

2 July, 2019

Anima har sammen med vår internasjonale koalisjon for sjødyr, forsøkt å stoppe reiseselskapene i å støtte det beryktede delfinarium Loro Parque på Tenerife. Dette arbeidet har pågått i årevis.
 
Dyrene lider, men TUI sender fortsatt gjester til parken. Hjelp oss å redde dyrene.


Skriv under og fortell Tui at delfiner hører til i det fri


 
Heldigvis har vi oppnådd stor suksess med kampanjen, og reiseselskapet Spies vil ikke lengre sende gjester til parken. Dessverre er det reiseselskaper som TUI som hvert år sender tusenvis av turister til Loro Parque, velvitende om de kummerlige og uakseptable forholdene dyrene trenes og lever under.
 
Delfiner hører til i det fri
Anima har lenge vært i dialog med TUI’s danske og internasjonale avdeling. Vi har presentert de problematiske forholdene dyrene lever under i Loro Parque, og at dette er dårlig dyrevelferd. Isolasjon, fangenskap, sulting, små basseng og brutal håndtering er metoder som hindrer dyrene fra å leve med sine naturlige behov og instinkter.
 
Likevel fortsetter TUI å arrangere utflukter til den beryktede parken.
 

Løfter om bærekraft er ingen garanti
TUI sier at de kontrollerer at dyrene har  det bra. Men Anima mener at TUI’s løfter om bærekraftig drift ikke er noe garanti for god dyrevelferd. TUI verken kan eller vil forklare oss hva deres politikk egentlig handler om.

TUI skriver på deres hjemmeside at å beskytte dyrene er en viktig sak for dem. Men hvordan kan det være det, når dyrevelferd og delfinarier ikke kan forenes? Man kan ikke sperre delfiner inne i små sementbasseng og kalle det ansvarlig dyrepolitikk. Politikken må ha reelt innhold. Vi må ikke støtte delfinarier som Loro Parque”, sier Joh Viding, direktør i Anima.

I 2016 ble elefantridning utelukket fra TUI’s reiseprogram, det samme må skje med delfinarier. Dyrene utsettes for store lidelser og et unaturlig miljø.
 
Hva sier TUI?
I følge TUI arrangerer selskapet utflukter kun dit dyrene har det bra, og at de jobber utfra ABTA sine retningslinjer.
Vi har lenge forsøkt å få TUI til å forklare hva dette konkret betyr i praksis. Men de vil ikke svare på hva deres politikk vil si for dyrene.
 
Ifølge ABTA skal dyr behandles i overensstemmelse med de ”fem friheter”. Men prinsippene overholdes ikke og det ville vi gjerne snakke med TUI om.
 
1)   Dyr skal ikke sulte, tørste eller feilernæres. 
Men det er nettopp det som skjer. De sultes for å tvinge dem til å opptre for fisk.
”I fangenskap er spekkhoggere totalt avhengig av treneren for å få mat. Ved hjelp av matkontroll manipuleres spekkhoggeren til å gjøre unaturlige kunster som  for eksempel å danse. Kun når de utfører kommandoen korrekt får de belønning (mat)”
Delfinekspert Ric O’Barry
 
2)   Dyr skal ikke påføres smerte, sykdom eller skade
Spekkhoggerne blir syke i bassenget. Finnene kollapser og tennene ødelegges da de biter i betongen i ren frustrasjon.


 3)   Dyr skal ha frihet til å uttrykke sin naturlige adferd og oppførsel
I naturen svømmer spekkhoggeren mange kilometer og lever i store familiegrupper. Det er så langt det er mulig å komme fra det livet de må leve i et sement basseng, hvor de tvinges til å gjøre kunster.
 
4)    Dyrene skal tilbys komplekse miljø
TUI følger ikke sin egen politikk her heller. Små, sterile basseng er ingen berikelse for ville dyr.

 

Ingenting tyder på at Loro Parque kan godkjennes i følge ABTA sine retningslinjer, som TUI legger til grunn for sin egen politikk.  Det var det Spies kom frem til og droppet parken. Men TUI forteller turistene at dyrene har det bra og mange tror på det.
 
TUI verken kan eller vil forklare hvordan de kan godkjenne steder som Loro Parque, ei heller hva som skal til for å bestå deres kontroll. Det eneste de vil si er at Loro Parque har bestått. For oss er det tydelig at parken ikke tilbyr god dyrevelferd – kanskje det er årsaken til at TUI ikke vil svare?
 
TUI gjorde det riktige iht. Elefanter. Nå må e gjøre det samme for delfinene og spekkhoggerne og følge Spies’ eksempel og droppe Loro Parque. Politikk som ser bra ut på papiret er ingenting verdt hvis det ikke etterleves. Alle kan se at delfinarier og god dyrevelferd ikke kan forenes. Gi en stemme til dyrene og vis hva du mener om TUI ved å skrive under.Skriv under og fortell Tui at delfiner hører til i det fri