Seier: EU vil slutte med dyr i bur!

1 July, 2021

Altfor mange dyr lever livet sitt liv fanget et i bur. Her vil de aldri muligheten til å få et godt liv.

Derfor har Anima gått sammen med 169 andre organisasjoner om et initiativ for å gjøre bur til fortid i EU, og i dag kom nyheten vi har ventet på.

EU-kommisjonen har kunngjort at de vil presentere en kjøreplan for å forby bruk av bur i jordbruket. Planen må være klar i 2023 og vil bl.a. dekke bur for: kyllinger, ender, kalver, kaniner og purker.

Dyr er levende vesener, og vi har en moralsk forpliktelse som samfunn å sørge for at forholdene i landbruket gjenspeiler dette, sa EU-kommisjonær Stella Kyriakides da hun presenterte planen.

Hvis ingen av disse dyrene lenger kan holdes i bur, vil det gi millioner av dyr et liv som er mer verdt å leve.

"Det er ekstremt gledelig å se EU-kommisjonen jobbe for å få Europas husdyr ut av burene. Ingen er tjent med at dyr holdes i bur. Men dessverre er det fremdeles krefter som vil motsette seg utviklingen, og derfor er det viktig å ikke gi seg - selv i medvind ”, sier Joh Vinding, direktør i Anima.


Burhøns er noen av de dyrene som kan få glede av den nye lovgivningen.

Seier gir nye utfordringer
I fremtiden vil det være viktig å sikre at forslaget ikke blir utvannet eller forsinket. Det er EUs plan at lovgivningen skal tre i kraft fra 2027.
Det er spesielt gledelig at EU også vil se på å stoppe import av kjøtt fra andre land, hvis de ikke lever opp til de samme reglene. På denne måten kan avgjørelsen ha innvirkning på dyr over hele verden. Når man strammer inn reglene i ett land, bekymrer mange seg ofte om at problemet flyttes til et annet sted. Men her vil EU eksportere løsninger og kunne øke dyrevelferden globalt.

Samtidig skal vi sikre at ingen hviler på laurbærene. Det er fortsatt behov for at virksomheter og politikere tar ansvar her og nå, om å for eksempel stoppe turbokyllinger. Så vi gleder oss enormt, men vet også at vi nå skal ha et laserfokus på å følge fremskrittet helt til døren.


Skriv under: Kyllingene skal ha bedre forhold!

 
1 Start 2 Complete