Polen stemmer for å forby pelsdyroppdrett!

18 September, 2020

I natt vedtok det polske parlamentet et forbud mot pelsdyroppdrett. Den nye loven, som vil utfase landets mink- og revefarmer på bare ét år, fikk støtte fra et overveldende flertall i parlamentet. Dyrevernorganisasjonen Anima har arbeidet for et polsk pelsforbud i nesten ti år, og jubler nå over forbudet.
 

Det var et overveldende flertall som i natt vedtok et forbud mot pelsdyroppdrett i Polen med et års utfasning. 356 av 460 medlemmer stemte for. Polen er Europas nest største produsent av pels med en produksjon på omkring fem millioner mink årlig – og som har mange forbindelser til den danske pelsbransjen. Avstemningen i parlamentet kommer bare en uke etter at verdens største pelsfarm i Polen, ble avslørt for forferdelige og dypt kritikkverdige forhold for dyrene.

”Vi ser at Europa distanserer seg mer og mer fra de horrible forhold og metoder som dyrene utsettes for når de tvinges inn i små nettingbur kun for å ende som en unødvendig pelsdetalj på en jakke”, sier Animas direktør Joh Vinding og fortsetter: ”Med Polen og Nederlands forbud på kort tid er det mye som tyder på at vi er vitner til en en ekte dominoeffekt”, vurderer han med henvisning til at både Irland, Litauen, Estland, Bulgaria og Ukraina har fremsatt lignende forslag som muligens blir avgjort i 2020”. 


Dyrevernsorganisasjon: Danmark bør følge etter

Dyrevernorganisasjonen Anima mener at det polske forbudet bør få danske politikere til å reagere og begynne å arbeide på en plan for også å utfase minkavl i Danmark.

“Det er blitt utdatert å holde mink i små bur kun for å lage moteklær, og Danmark står snart alene tilbake i Europa i å tillate industrien. Det er på tide at vi innser at det ikke er en fremtid for pelsfarmer i Europa og heller hjelper de som i dag fortsatt er i industrien videre” sier Jeanett Dahlberg, organisasjonsrådgiver i Anima Norge.

Ifølge en YouGov undersøkelse fra fjoråret, svarer et flertall av danskene at de mener det er uakseptabelt å oppdrette dyr for deres pels*. Kun 16% mener det er akseptabelt. 

Lovforslaget skal nå behandles av Senatet i Polen, innen loven trer endelig i kraft.

Stigende modstand mot minkavl i Europa
De siste årene har mange land i Europa valgt å innføre et forbud mot pelsdyrhold. Det er land som England, Østerrike, Norge, Belgia, Luxembourg, Serbia, Slovakia, Tsjekkia, Kroatia, Makedonia, Schweiz, Tyskland, Slovenia og Bosnien Hercegovina. 

Også i moteindustrien sprer det seg en økende motstand mot pelsdyroppdrett, hvor store etablerte motemerker som Gucci, Armani, Versace, Chanel, Michael Kors og Prada har kunngjort at de vil være pelsfrie i fremtiden. 

 


*Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i alt gjennomført 1000 CAWI-intervjuer med dansker i alderen 18+ år, i perioden 10 -. 13. mai 2019”.

 

Se videoen som endret den politiske debatten om pels i Polen

Se videoen som endret den politiske debatten om pels i Polen