Nortura slutter å ha høner i bur

10 September, 2018

Nortura kutter buregg fra 2024. Dette vil redde over en million høner fra et liv i bur hvert eneste år!

Nortura går nå bort fra å ha høner i bur. Fra 2024 vil alle eggprodusentene til Nortura kun ha høner i løsdrift, skriver Nationen.

Nortura har 70% av markedet for hele egg, og 90% av markedet for egg som ingrediens.

Nortura forteller til Nationen at omstillingen til frittgående høner skjer etter etterspørsel fra kunder og at dyrevernorganisasjoner har vært en pådriver for dette:

– Dei fleste dyrevernorganisasjonar i Noreg har vore ein pådrivar både mot industrikundar, daglegvarekjeder og KBS-kundar. Som Anima, som har ein europeisk strategi med mål om at alle høner skal ut av bur, seier egg-direktør Hansen i Nortura til Nationen.

Se hele listen over firmaer og eggleverandører uten egg fra høner i bur.


Vil redde over en million høner hvert år

Vi i Anima jubler over at Nortura nå slutter å ha høner i bur. 

– Vi gratulerer Nortura med et flott valg. Dette vil redde over en million høner fra et liv i bur hvert eneste år, uttaler Hilde Valbjørn Hagelin, daglig leder i Anima - Stopp dyremishandling.

Siste offisielle tall er fra 2016 og viser at 36% av Norges 4,38 millioner sitter i bur. Med omstillingen til Nortura vil antallet burhøner falle drastisk.

– Høner i bur er snart historie i Norge, mener Anima-leder Hilde Valbjørn Hagelin.

Anima driver en storstilt kampanje for å få slutt på høner i bur. Vi jobber med næringslivskontakt i følgende land for å få slutt på bruk av buregg; Norge, Danmark, Estland, Litauen, England, Skottland, Polen, Ukraina, Hviterussland og Russland. 

En burhøne lever på plassen til omtrent et A4-ark hele livet. På den trange plassen har høna svært begrenset mulighet til å utleve naturlig atferd. Burlivet gjør høna stresset og av ren frustrasjon plukker hun ofte fjær både av seg selv og andre høner i buret.