Ku og kalv interessenter
Veterinærinstituttet mener (2022):
- Det bør gis veiledning slik at melkeprodusenter kan tilrettelegge for at ku og kalv kan ha kontakt
- Forbud mot å oppstalle friske kalver enkeltvis
NORSØK om samvær mellom ku og kalv (2022)
”Vi mener det bør tilrettelegges for økt samvær mellom ku og kalv i framtidige ombygginger og nybygg av melkefjøs. Her er det mulig at det er behov for særskilt investeringsstøtte eller økt melkepris.
Veterinærinstituttet om kalver (2023): Presentasjon:
”Kalver som drettes opp på tradisjonell måte får vanligvis langt mindre melk og færre måltider enn de selv ville valgt. Dette medfører sult fordi unge kalver ikke er i stand til å utnytte fast føde. En viktig fordel med ku-kalv samvær er et naturlig måltidsmønster som gir kalven mulighet til å die så mye og så ofte den ønsker. En årsak til restriktiv fôring er frykt for at melk havner i vomma og gir sykdom, noe som er ubegrunnet.”
EFSA om samvær mellom ku og kalv (2023)
“From a welfare point of view, prolonged cow–calf contact should increasingly be implemented due to the benefits for calf and cow, so that in the future, calves should have contact with the dam during the whole pre-weaning period.”
For kalven innebærer det store fordeler å få være sammen med mora. Kuas slikking av den nyfødte kalven stimulerer åndedrett og blodsirkulasjon og fremmer avgang av den første avføringen, tarmbeket. Når kalven får gå sammen med mora vil den drikke oftere, totalt kanskje mer, men mindre hver gang. Dette er gunstig for fordøyelsen. Moras nærvær har vist seg å øke oppsugingen av de livsviktige immunstoffene i råmelka, selv om kalven fôres fra bøtte. Også når kalven går i lag med mora, bør røkteren forvisse seg om at kalven får i seg tilstrekkelig med råmelk i tide. Den nyfødte kalven kan bruke lang tid på å finne spenen dersom juret er sidt.
Daniel Weary, biolog ved University of British Columbia
"Kalvene vil raute gjentatte ganger, og noen ganger ser man en nedgang i deres vilje til å spise fast føde. Separasjonen er en smertefull prosess, som plager kuene og kalvene. Vi kan ikke si at separasjonen bare er en rask prosess, som kan være smertefull, men som ikke plager kuene og kalvene. Det plager dem.»
Storfe er flokkdyr, og kalver er sterkt motivert for sosial kontakt fra tidlig alder (1-2 uker). Individuell oppstalling er vist å hemme sosial og naturlig adferd og læring i flokken. Kalver som oppstalles parvis eller i små grupper fra tidlig alder blir mer robuste, eter kraftfôr tidligere og har bedre tilvekst enn kalver som oppstalles alene. Parvis eller gruppeoppstalling av kalver fra tidlig alder (første/andre leveuke) vil derfor være en vesentlig forbedring av kalvens velferd.