Største seire for dyrene i 2023

Matilde Røed·28 December 2023

2023 var et år som bød på stor motstand fra landbruket og virksomheter som ønsker å holde dyr i sin nåværende lidelse og kjemper mot dyrevennlig utvikling. Men til tross for de mektige menneskene vi står opp mot, har vi en innvirkning når vi dyrevenner kjemper sammen. Du kan se dette i noen av de største fremskritt for dyrene som vi har skapt i løpet av året.

Vi hadde ikke klart det uten alle dere dyrevenner som sprer budskapet, signerer og støtter økonomisk – det er takket være dere at vi feirer nok et år med fremgang for dyr!

Ikke mer hundekjøtt i Sør-Korea

Sør-Korea er det eneste landet i verden hvor hunder oppdras i bur for å slaktes og spises. Mange års arbeid har bidratt til å endre samfunnets holdning til hunder, og nå har landets regjering varslet at de stopper hundekjøtt fra 2027. Forslaget er allerede under behandling og ser ut til å gå gjennom. Et godt eksempel på at det er mulig for mennesker å utvikle seg fra gamle tradisjoner som skader dyr.

Kamplyst for kyllingene

Nordens største hotellkjede, Scandic Hotels, dropper turbokylling og forplikter seg til dyrevelferdstandarden European Chicken Commitment. Omstillingen er godt i gang, og allerede synlig på menyen. Fra nå av vil du finne ECC markert på menyen når du spiser hos Scandic Hotels. Kjeden med over 83 hoteller i Norge har nemlig valgt å droppe turbokylling, og innfase den internasjonale dyrevelferdstandarden European Chicken Commitment (ECC). Det betyr færre dyr i fjøsene og null turbokylling. Dette vil påvirke over 150 000 fugler år etter år, og vil blant annet sikre dyrene bedre helse og gjøre at færre blir kassert.

Vårt danske team har sørget for suksess for kyllinger i Danmark: Butikkgiganten Salling Group annonserte i samarbeid med Anima at de starter en ny utfasing av over 5 millioner turbokyllinger. Om noen år er det dermed slutt på alle ferske turbokyllinger og de fleste frosne i Netto, Føtex og Bilka.

Innsamling for Ukrainas forlatte dyr

I Ukraina har vi hjulpet det største krisesenteret for dyr i nød ved å samle inn donasjoner for å dekke utgifter til stell, mat og medisiner til dyrene over vinteren. Utallige dyr som hunder, katter, hester og griser har blitt etterlatt under krigens raseri og de trenger sårt hjelp for å overleve den kalde vinteren. Lokallaget vårt er tilstede og hjelper dyrene.

Samtidig jobber teamet vårt for å endre landbruket gjennom dialog med bedrifter, slik at færre dyr trenger stell. I Ukraina har Anima et spesielt fokus på å hjelpe høner ved å stoppe salget av buregg.

Stor nyhet for hanekyllingene i Norge

Nå kan det endelig bli helt slutt på å kverne hanekyllinger levende i Norge. Dette er takket være ny teknologi som er kommet til Norge. Det er Nortura som har investert i teknologien som gjør at kjønnet på fosteret i egget kan oppdages, før det utvikler seg til en levedyktig kylling. Rugeriet Steinsland og co. på Jæren er først ut i Norden med å installere maskinen. Ved hjelp av DNA-analyse kan den finne ut om det er hane eller høne inni egget, slik at hanen slipper å bli klekket for så å bli kvernet rett etter. Dette er et viktig steg for å stoppe den grusomme behandlingen av millioner av hanekyllinger i Norge.

Hvert år blir over 3,5 millioner hanekyllinger kvernet levende i Norge. Tiltaket kan føre til at flere millioner kyllinger vil slippe å bli kvernet hvert år. Dette er et enormt fremskritt for dyrene i Norge!

Plan for utfasing av dyreforsøk

Innbyggerinitiativet mot dyreforsøk i Europa var svært vellykket og fikk mer enn 1 million underskrifter. Dyr som hunder, kaniner, rotter og mus lider hver dag i laboratorier hvor de utsettes for smertefulle eksperimenter. Det trengs alternativer, og initiativet førte til at politikere i EU støttet opp for en utfasing av all bruk av dyr i eksperimenter og kjemiske forsøk.

Politikerne i EU har begynt å lage en plan for utfasing av all dyreforsøk i Europa og regner med å ha planen ferdig innen 2025. Det er lovende at det jobbes mot en fremtid uten dyreforsøk, og Anima passer på å sikre at løftene holdes.

Protest mot pelsdyrnæringen

Året startet med et rungende rop mot pelsdyrnæringen og for alle revene, minkene og vaskebjørnene som sitter i et lite nettingbur hver dag, redde og hjelpeløse. Takket være dyrevenner fra EU-land, så ble det samlet inn over 1,5 millioner underskrifter til innbyggerinitiativet 'Pelsfritt Europa'.

Resultatet ble at EU startet en vitenskapelig undersøkelse av forholdene til dyrene. På bakgrunn av resultatet skal de ta stilling til om pelsdyravl og salg av pels skal forbys.

Selv om det ennå ikke er et EU-forbud, holder ikke dette tilbake fremgangen.

Litauen ble det 20. europeiske landet som forbød all pelsdyroppdrett. Det sparer 1 million dyr når landets mink- og chinchillafarmer legges ned i 2027. Det diskuteres forbud i Romania og Finland, og vi snakket for dyrene i begge parlamentene sammen med Fur Free Alliance-koalisjonen.

Flere nye motemerker valgte å bli pelsfrie og i år kunne vi bl.a. legge til luksusmerker som Moschino, Alberta Ferretti, Philosophy og Pollini til den pelsfrie listen.

Over hele verden er pels på vei ut, og flere og flere tenker på dyrene. I Europa falt minkproduksjonen fra 18 millioner skinn til 7,5 millioner på to år. Og produksjonen har jammen ikke flyttet til Kina. Her har også produksjonen falt betydelig, fra 9,3 millioner minkskinn til 5,8 millioner på to år.

Økt beskyttelse for familiedyrene

Nye regler for å beskytte familiedyrene er på vei i Europa, og de kan bidra til å stoppe de skruppelløse valpefabrikkene. Politikerne har lyttet til dyrevenner og kommet med et godt utspill. Det nye forslaget legger bl.a. opp til:

* Alle hunder og katter må ha mikrochip og være registrert i en nasjonal database.
* Når hunder og katter selges på nett skal det være et system for at en potensiell ny eier kan sjekke registreringen.
* Forbud mot bur i avl og stopp av innavl og øre- og halekupering.

Utspillet skal nå forhandles, og en del ting må strammes inn. Men det er en veldig god start å hjelpe dyr som i dag avles under triste forhold uten hensyn til hvordan de har det og som selges dødssyke over internett.

Blodfarmer møter motstand på Island

På Island blir det tatt blod fra hester for å lage medisin som brukes i svineavl. Etter kritikk av de tøffe forholdene for hestene og press på Islands myndigheter, har de kommet til at det å ta blod fra drektige hopper bør betraktes som dyreforsøk. Blodfarmene overholder i dag ikke lovverket for dyreforsøk og må søke om muligheten til å fortsette. Dette kan bety at blodfarmene må stenge!

Avsløringer om de grufulle forholdene for hestene på blodfarmer har sjokkert den norske befolkning. Anima har i lengre tid vært i dialog med Den Norske Veterinærforening, hvor vi presenterte dokumentasjon av mishandlingen av de drektige hestene. Vi ba veterinærforeningen om å ta offentlig avstand fra bruken av PMSG, og nylig kom Den Norske Veterinærforening med en offentlig uttalelse om at de fraråder bruk av hesteblodhormonet PMSG. Vi fortsetter kampen for en verden uten blodfarmer!

Vi sees i 2024!

Vi fortsetter kampen for dyrene i 2024 - og vi gleder oss til å kjempe med deg!


Matilde Røed