Sjokkerende bilder: i Finland avles rever i monsterstørrelse
Det ser ut som bilder tatt fra skrekkfilmer. Ulykkelige, stakkars spøkelser sitter i triste bur, huden deres henger i tykke folder, og øynene er blodige og betente inne i den tykke pelsen.
Men det er virkeligheten. Bildene er tatt på Finlands revefarm i oktober 2021 og viser den brutale sannheten som pelsdyrnæringen ikke vil at noen skal vite.
I tillegg til å være fanget i bur hele livet, lider disse revene også under pelsdyrnæringens hensynsløse avl. Det er ikke for mye å si at de er skamoppdrettede. Dyrene er sterkt overvektige, har skjeve bein og deformerte poter. Det er vanskelig for dem å bevege seg, og dyrene er i faresonen for følgetilstander som hjerteproblemer og smertefull leddgikt.
De svære hudfoldene gjør at pelsen vippes innover og hårene rundt øynene berører derfor hele tiden øyets overflate. Det er en svært smertefull tilstand som fører til alvorlige øyeskader – og det kan føre til at revens øye til slutt sprekker.
Den finske dyrevernorganisasjonen Oikeutta Eläimille (‘Rettferdighet for dyr’), sammen med den britiske avdelingen av Humane Society International, har avslørt fakta og registrert bevisene på revefarmer i Österbotten, Finland.
Teamet besøkte tre farmer sammen. På alle farmene fant de rev med alvorlige plager. Men hold deg fast – to av tre farmer bærer «dyrevernsmerke»! Dette betyr at det finske pelsauksjonshuset Saga Furs garanterer 'det høyeste nivået av dyrevelferd'!
Finland er Europas største produsent av revepels. Her avles og drepes mellom 1 og 2 millioner rev hvert år, hvert år.
Det er ingen «god velferd» i bur
Monsterrevene på gårdene i Österbotten er utsatt for store fysiske lidelser på grunn av sin overvekt. Men uansett fysikk vil rever i bur aldri være forenlig med god dyrevelferd. Det er mental tortur for aktive rovdyr som rever, når de holdes i bur og ikke er i stand til å følge instinktene deres. I det fri ville de beveget seg over store avstander - i buret er det ingen avledning eller rom for naturlig atferd.
I Norge har vi vedtatt et forbud mot pelsvl. Men vi fortsetter å kjempe for at ingen dyr – verken rever, chinchillaer, mårhunder eller minker – skal lide for pelsen. Anima samarbeider med dyktige dyrerettighetsaktivister i flere land, inkludert Polen, Ukraina, Russland, Litauen og Estland. Her bidrar Anima med kompetanse og ressurser slik at problemet blir taklet flere steder samtidig, og farmer ikke flytter fra land til land. Og det fungerer! Polen, Litauen og Ukraina har alle innført lovforslag som forbyr pelsdyroppdrett. Og Estland har nylig vedtatt et forbud mot pelsdyroppdrett i landet.