Dyr og turisme

Visste du at over en halv million dyr i dag lider på grunn av turisme? Flere har etter hvert fått opp øynene for den åpenlyse mishandlingen av eksotiske dyr.
Tyrefekting
Tyrefekting er aldri en rettferdig kamp. Før og under forestillingen mishandles tyrene slik at de er lettere å nedkjempe. De får aviser stappet inn i ørene, vaselin i øynene og bomull i neseborene – bare for å nevne noe.
Grusomme smerter
Tyrene får også stukket et spyd i nakken og sperres inne i mørke, før han slippes ut på arenaen. Som regel dør ikke tyren av første spydstikk, men den jages rundt i omtrent 20 minutter mens sverdet skjærer opp indre organer. Han er heletiden ved bevissthet, når øre eller hale skjæres av som trofe.

Elefantridning
Selv om elefanter er store og sterke dyr er ryggen deres slett ikke bygget for å bære rundt på mennesker. Så for å få dem til å gjøre det, må de knekkes både fysisk og psykisk og det skjer ved mishandling.

Hjerteskjærende
Elefantene fjernes fra mødrene sine når de er veldig små. Noen er også født i fangenskap, mens andre er blitt lokket i en felle ute i naturen. Så begynner prosessen med å bryte de ned mentalt for å tvinge dem til å adlyde. Det kalles Phajaan.
Grusomme metoder
Under Phajaan blir elefanten bakbundet, sperret inne og slått om og om igjen. De kan også bli nektet søvn og veske. Til slutt er de så livredde for å bli slått at mennesket kan får dem til å gjøre nesten hva som helst, selv elefantridning.

Store skader
Elefantene tvinges til å jobbe hele dagen og mange får ikke tilstrekkelig med mat. Når de ikke jobber står de lenket fast og får ikke være sammen med andre elefanter. De står i skur på betonggulv. Det harde underlaget gir dem gikt og problemer med rygg og føtter. Elefantene blir selvfølgelig skadet av den psykiske volden og det harde, og unaturlige arbeidet. De får heller ikke tilstrekkelig med mat eller tilsyn av dyrlege.

Turismen tar fra dem livet
Slik fortsetter livet til de er utslitt og ikke kan brukes lengre.
Din stemme kan hjelpe disse dyrene ut av turismen.

Marte Rostøl
Følg Marte på LinkedIn: @marte-rostol
Del artikkel