Litauen forbyr pelsdyravl

29 September, 2023

Akkurat nå er det jubel fra dyrevelferdsorganisasjoner og dyrevenner over hele verden.

I går signerte Litauens president loven som nå gjør forbudet mot pelsdyroppdrett til en realitet i landet!

Det er en kjempeseier for Litauen og alle oss som kjemper for dyrene. Seieren viser nok en gang at pels er på vei ut.

Litauen blir med forbudet det 20. europeiske landet som forbyr all pelsdyroppdrett.

Det har vært en lang og tøff kamp for å endelig få innført et forbud i landet, hvor pelsdyroppdretterne har lagt alle krefter i å motarbeide fremgangen. Men til slutt lyktes de, og det beviser at det er så viktig å ikke gi opp, men fortsett å jobbe for dyrene. Nå er de resterende ca. 40 minkfarmer og 30 chinchillafarmer i landet må legges ned senest i 2027.

Organisasjonen som har stått i spissen for arbeidet i landet og kjempet i mange år for pelsdyrene er Tušti Narvai. Kampanjeleder Gabriele Vaitkevičiūtė uttaler:

«I dag har Litauen skrevet historie og satt nok en spiker i kista til den grusomme pelsindustrien. Dette forbudet er et klart budskap til resten av verden om at unødvendig mishandling av dyr for dekorasjons skyld ikke lenger vil bli tolerert.»

I Anima er vi helt enige. Litauens forbud mot pelsdyroppdrett er en historisk seier, som viser at pelsdyroppdrett er utdatert, uetisk og uforenlig med dyrevelferd.

Avsløringer fra pelsdyrnæringen

Dyrevernorganisasjonen Tušti Narva har i flere år kunnet dokumentere forferdelige forhold for dyrene på landets pelsfarmer, og derfor kan man undre seg over at det har tatt så lang tid før politikerne har innsett at et forbud er nødvendig.

Organisasjonen har blant annet avslørt skadde og syke dyr som ikke blir tatt godt vare på, døde dyr i bur, kannibalisme på flere gårder, uakseptabel håndtering av dyrene, og tidligere i år har grusomme opptak vist hvordan mink blir brutalt gasset i hjel.

Presset stiger på EU

Med nok et europeisk land som kaster pelsdyrindustrien på døra, øker presset på beslutningstakere i EU, der et pelsforbud er oppe til debatt. Tidligere i år godkjente EU-kommisjonen det europeiske innbyggerinitiativet Fur Free Europe, som samlet inn mer enn 1,5 millioner underskrifter fra EU-borgere som støtter et forbud mot pelsfarmer. Kommisjonen er derfor nå forpliktet til å arbeide videre med om et slikt forbud bør bli en realitet.

Vil du støtte arbeidet for en pelsfri verden?