Hva er Foie Gras, og hvordan lages det?

27 July, 2020

“Foie Gras” på norsk er “fet lever”, og det er kjent som et kostbart og "luksuriøs" produkt som er laget av en ande- eller gåselever som er unormalt stor på grunn av sykdommen leversteatose (fettlever), og som er forårsaket av at fuglene spiser enorme mengder fet mat der fettet samler seg opp i leveren. Leveren selges hel, males opp i en paté (leverpostei) eller som en annen side rett.

Skriv under mot tvangsforing av ender og gjess!


Skriv under: Stopp tvangsforing av ender og gjess

foie gras

Hvorfor er Foie Gras dyremishandling?

Livene til fuglene starter som regel på et klekkeri, uten en mor eller far, og blir sendt avsted til en farm. Deretter fra fuglene er alt fra 9 til 25 uker gamle begynner tvangsfôringen som varer opptil fire uker. 

Arbeidere skyver et plast- eller metallrør ned i fuglenes struper og pumper magen full av fet mat, langt mer enn de noen gang selv ville ha ønsket eller klart å spise. Denne prosessen, også kjent som "gavage" på fransk, gjentas flere ganger daglig. Tvangsfôringen får fuglenes lever til å hovne opp opptil ti ganger sin naturlige størrelse.

Fugler i foie gras industrien er ofte innesperret i trange binger eller bur som noen ganger er så små at fuglene ikke en gang kan snu seg for å gjøre det enklere å tvangsfôre dem. De kan verken spre sine vinger eller oppleve naturlig lys.

Tvangsfôring kan også forårsake organsvikt, lungebetennelse, skader på fuglenes nebb og i strupen. Nettingburene kan forårsake fot- og benskader, og den intense innesperringen er mentalt enormt stressende for disse normalt nysgjerrige og følsomme dyrene. Til slutt, når endene og gjessene har gått gjennom så mye smerte og lidelse, slaktes de ved at strupen deres kuttes.

Fuglene som blir tvangsfôret har opptil 20 ganger så stor dødelighet som de som ikke blir tvangsfôret.

ender i bur

Forbudt i mange deler av verden

Produksjonen av Foie Gras er ulovlig mange steder i verden, blant annet New York, California, Chicago, San Paulo, India og Israel der det er forbudt med både salg og produksjon. 23 av 28 EU land er produksjons forbudt, men import og salg er fortsatt lov på grunn av EU lover og regler.

FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) i 2002 har også uttalt seg på at produksjonen av Foie Gras innebærer seriøse velferdsproblemer for fuglene og at de ikke anser produksjonen som akseptabel praksis.

tvangsforing av fugl

Finnes det etisk Foie Gras?

Nei. At noe er Foie Gras innebærer at leveren er opptil 10 ganger sin normale størrelse og full av sjukdom. Å påføre et dyr sykdom er ikke bare uetisk, men også mishandling. Det ville ikke vært greit med en ku, kylling, sau eller fisk, så hvorfor med en and eller gås?

Alle fugler som oppdrettes i Foie Gras produksjon i Frankrike vil ha blitt tvangsfôret ettersom det er lovpålagt med tvangsfôring for å kalle det Foie Gras.

Noen produsenter utenfor Frankrike hevder at de produserer såkalt "etisk” foie-gras. Selv om dette ikke inkluderer tvangsfôring, blir fuglene lurt til å spise for mye før en migrasjon de aldri kommer til å gjøre. Sammenlignet med mengden foie-gras produsert i Frankrike, er denne typen produksjon liten og veldig dyr.

Hva gjør vi?

Selv om flere og flere lærer sannheten om hvordan foie gras skader dyr, er det fortsatt mer arbeid som må gjøres! Vi kommer til å fortsette vårt arbeid for å fjerne Foie Gras fra Norge.

Vil du hjelpe til?

Den beste måten du kan hjelpe ender og gjess som lider av denne grusomme "delikatessen" er ved å nekte å spise den og ved å dele denne informasjonen med venner og familie, slik at de også unngår foie gras. Skriv også under mot tvangsforing av ender og gjess!

Kilder


Skriv under: Stopp tvangsforing av ender og gjess