Hva er Foie Gras, og hvordan lages det?

27 July, 2020

“Foie Gras” er et fransk ord som på norsk betyr “fet lever” og er kjent som et kostbart og "luksuriøst" produkt. Det er laget av ande- eller gåselever som er unormalt stor på grunn av sykdommen leversteatose (fettlever). Dette er forårsaket av at fuglene blir tvunget til å spise enorme mengder fet mat der fettet samler seg opp i leveren. Leveren selges hel, males opp i en paté (leverpostei) eller som en annen siderett.

Skriv under mot tvangsforing av ender og gjess, og vær med å krev et imprtforbud av foie gras i Norge!


Skriv under: Stopp tvangsforing av ender og gjess

foie gras

Hvorfor er Foie Gras dyremishandling?

Livene til fuglene starter som regel på et klekkeri, uten en mor eller far. Kun mannlige ender blir brukt (95 % av verdens produksjon i 2014) ettersom de legger på seg mer vekt, mens jentene blir drept den første dagen i livene deres.

Fuglene sorteres og blir sendt til en farm hvor de blir tvangsfôret når de er alt fra 9 til 25 uker gamle. Tvangsfôringen kan vare opptil fire uker.

Arbeidere skyver et rør av plast eller metall ned i fuglenes struper og pumper magen full av fet mat, som regel mais i fett. De blir tvunget til å spise langt mer enn de noen gang selv ville ha ønsket eller klart å spise på egenhånd. Denne prosessen, også kjent som "gavage" på fransk, gjentas flere ganger daglig. Tvangsfôringen får fuglenes lever til å hovne opp opptil ti ganger sin naturlige størrelse, og gir leveren en gulaktig farge.

Endene i Foie Gras-industrien er ofte innesperret i trange binger eller bur. Disse er noen ganger så små at fuglene ikke en gang kan snu seg, hvilket gjør det enklere å tvangsfôre dem. Der kan de verken spre vingene sine, utforske miljøet sitt eller oppleve naturlig lys.

Tvangsfôring kan også forårsake organsvikt, lungebetennelse, skader på fuglenes nebb og i strupen. Nettingburene kan forårsake fot- og benskader, og den intense innesperringen er enormt stressende mentalt for disse normalt nysgjerrige og følsomme dyrene. Til slutt, når endene og gjessene har gått gjennom så mye smerte og lidelse, slaktes de ved at strupen deres kuttes.

Fuglene som blir tvangsfôret har opptil 20 ganger så stor dødelighet som de som ikke blir tvangsfôret.

ender i bur

Hvor produseres Foie Gras?

Cirka 80% (19 608 tonn i 2014) av verdens Foie Gras produseres i Frankrike, og der er det ifølge fransk lov pålagt å tvangsfôre (gavage) fuglene for å kalle det Foie Gras. Fra Frankrike kommer det kjente Foie Gras-merker som blant annet Rougié, som stolt skriver på sine egne nettsider at de tvangsfôrer fuglene de avler på. Frankrike står selv for mesteparten av verdens Foie Gras forbruk, som tilsvarer omtrent 40 millioner fugler spist vert år, og enda flere drept.

Ungarn, Bulgaria, USA, Canada og Kina sitter tilsammen på sirka 18% av verdens produksjon.

Forbudt i mange deler av verden

Produksjonen av Foie Gras er ulovlig mange steder i verden, blant annet New York, California, India og Israel der det er forbudt med både salg og produksjon. I 23 av 28 EU land er produksjonen forbudt, men import og salg er fortsatt lov på grunn av EU-lover og -regler.

Norge er en av landene som forbyr tvangsfôring av dyr for å produsere mat, og dermed er Foie Gras ulovlig å produsere her. Det er derimot ikke forbudt å importere Foie Gras til Norge.

Uttalelser om tvangsfôring i Foie Gras-produksjonen

FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) har i 2002 uttalt seg om at produksjonen av Foie Gras innebærer seriøse velferdsproblemer for fuglene og at de ikke anser produksjonen som akseptabel praksis.

Europas vitenskapelige komité for dyrehelse og dyrevelferd sa i en rapport at: "Det er godt bevist at leverstruktur og funksjon (...) er sterkt endret og kompromittert  hos ender og gjess som er tvangsforet. Komiteen for dyrehelse og dyrevelferd konkluderer med at kraftfôring, slik den er praktisert i dag, er skadelig for fuglenes velferd".

Den innflytelsesrike franske kokken Albert Roux sa "Det er det samme som sigaretter, det bør ha en helseadvarsel slik at folk vet hva som er blitt gjort med dyret".

tvangsforing av fugl

Finnes det etisk Foie Gras?

Nei. At noe er Foie Gras innebærer at leveren er opptil 10 ganger sin normale størrelse og full av sykdom. Å påføre et dyr sykdom er ikke bare uetisk, men også mishandling. Det ville ikke vært greit med en ku, kylling, sau eller fisk, så hvorfor med en and eller gås?

Alle fugler som avles på i Foie Gras-produksjon i Frankrike vil ha blitt tvangsfôret ettersom det er lovpålagt med tvangsfôring for å kalle det Foie Gras.

Noen produsenter utenfor Frankrike hevder at de produserer såkalt "etisk” Foie Gras. Selv om dette ikke inkluderer tvangsfôring, blir fuglene lurt til å spise for mye før en migrasjon de aldri kommer til å gjøre. Sammenlignet med mengden Foie Gras produsert i Frankrike er denne typen produksjon ubetydlig i det store bilde ettersom den er liten og veldig dyr.

Hva gjør vi?

Selv om flere og flere lærer sannheten om hvordan Foie Gras skader dyr, er det fortsatt mer arbeid som må gjøres! Vi kommer til å fortsette vårt arbeid for å fjerne Foie Gras fra Norge.

Vil du hjelpe til?

Den beste måten du kan hjelpe ender og gjess som lider av denne grusomme "delikatessen" er ved å nekte å spise den og ved å dele denne informasjonen med venner og familie, slik at de også unngår foie gras. Skriv også under mot tvangsforing av ender og gjess, og krev at forie gras blir forbudt å importere til Norge!

Vår liste over bedrifter og restauranter som fortsatt selger tvangsfôret Foie Gras i Norge.


Skriv under: Stopp tvangsforing av ender og gjess

Kilder