Hjelp oss å stoppe hunde- og kattesvindlere!

4 December, 2018

Anonyme hunde- og katteselgere på nett selger syke og papirløse dyr til uskyldige ofre. Hjelp oss å stoppe det!


Stopp hunde- og kattesvindel!

Anonyme hunde- og katteselgere på nett svindler uskyldige ofre

Du fikk kanskje med deg TV3-serien Svindeljegerne som ble vist i høst? Her ble det avslørt at svindlere smugler inn hunder og katter til Norge og selger dem til intetanende familier.

Hundene og kattene kommer ofte fra fabrikker i Øst-Europa hvor bakmenn avler opp dyr i stor skala under kummerlige forhold for å tjene penger. 

Valpefabrikker finnes også i Norge. Det advarte det statlige Rådet for dyreetikk om i år. De var blitt kontaktet av både veterinærer og Mattilsynet, som hadde avdekket grusomme tilfeller hvor mange titalls dyr ble oppbevart på alt for liten plass under elendige forhold.

Anima har vært i kontakt med flere ofre for hunde- og kattesvindel. De har kjøpt dyr på nett i god tro. Senere har det vist seg at dyrene har vært syke eller manglet nødvendige papirer og vaksiner for å være i Norge.

Noen av dyrene har vært så syke at de måtte avlives. I andre tilfeller har de nybakte hunde- og katteforeldrene fått enorme veterinærregninger på grunn av forhold de ikke kjente til.


Sofie opplevde svindelmareritt

Sofie er et av ofrene for kattesvindel som Anima har vært i kontakt med (navnet er endret av hensyn til personvern). Sofie fant katten Tirill på finn.no og kjøpte henne i god tro. Det viste seg i ettertid at selgeren var en svindler. 

Uten at Sofie visste det var Tirill blitt smuglet til Norge uten pass og nødvendige vaksiner. Da Sofie tok kontakt med dyrlegen om vaksine, viste det seg at Tirill måtte i karantene. 

Karantene koster tusenvis av kroner. For minstepensjonisten Sofie ble dette umulig. Historien endte på verst tenkelige vis - Tirill måtte bøte med livet. Alene tilbake satt Sofie, som hadde mistet sine nye beste venn.

 

Hjelp oss å stoppe hunde- og kattesvindelen!

Enkle tiltak kan gjøre det mye vanskeligere for svindlerne. Anima jobber for at nettsteder som brukes til å selge dyr skal innføre disse enkle reglene for å få bukt med svindelen:

1. Selgeren skal kunne stilles til ansvar. Derfor skal ikke være lov å selge dyr anonymt - selger må bekrefte identiteten sin med BankID.

2. Selger må opplyse om chip-ID til dyret slik at kjøper kan se hva som er offisielt registrert om alder, kjønn, rase og eier. 

3. Salgsannonser for dyr skal inneholde en sjekkliste for hva kjøper bør være oppmerksom på - blant annet at kjøper må sjekke om dyr fra utlandet har nødvendige vaksiner og papirer, at papirene ikke er forfalsket, og at det alltid må brukes kjøpekontrakt fra Forbrukerrådet.

Hjelp oss å stoppe hunde-og kattesvindelen - skriv under!


Stopp hunde- og kattesvindel!