Gode ferieminner? Vær en dyrevennlig turist

19 June, 2023

Mange nordmenn reiser hver sommer til utlandet for å nyte en lang sommerferie. For mange er det en drøm å komme tett på ville dyr, å se ville dyr vise imponerende triks, eller å se turistattraksjoner på ryggen av kameler og hester.

Bak masseturismen og underholdningen gjemmer det seg en dyster virkelighet for svært mange av de dyrene som brukes for å lokke turister. Dette er dyr som lever og dør i industrien, mens de betraktes som pengemaskiner. Men alle dyrene har sin egen historie. Noen er stjålet fra sin mor i naturen, mens andre fødes i fangenskap og får aldri lov til å leve et naturlig liv, eller å leve ut sine naturlige behov.

Det er derfor ikke noe søtt eller magisk ved turisme-industrien for dyrene. Mange dyr lever under forferdelige forhold og tvinges til å opptre eller underholde med store negative konsekvenser.

Anima har samlet en håndfull gode råd du kan følge når du reiser på ferie:

1. Snakk alltid med ditt reiseselskap eller reisearrangør

Reiseselskapene lever av turisme og mange er villige til å lytte til kundenes ønsker. Hvis mange nok sier ifra så har det en enorm påvirkning på hva selskapene tilbyr av reiseopplevelser. 

Ser du noe på din ferie som ikke er ok, så dokumenter det hvis mulig, og skriv om dine opplevelser til reiseselskapene. Spør også din reisearrangør om det er planlagt opplevelser med dyr på arrangerte turer, f.eks. rideturer til ulike severdigheter.

2. Unngå ride- og trekkdyr

En ridetur på en elefant eller en kamel kan virke lokkende på mange. Dyr som elefanter og kameler brukes ofte til rideturer, hvor de gjennomgår hard trening og tvang. Hester og esler blir brukt til å transportere turister til og fra attraksjoner, eller som en annerledes måte å dra på sightseeing.

Mange av dyrene som transporterer turister lever under grusomme forhold, hvor de har begrenset tilgang til skygge og vann. Det er lange dager i solen med tunge turister på ryggen, hvor de til slutt bukker under. Hold også øye med om dyrene har ubehandlede sår og skader fra f.eks. piskeslag eller seletøy som gnager inn i huden.

3. Ingen tett kontakt med ville dyr

Selfies med ville dyr, gåtur med løveunger, lek med en liten apeunge, eller svømming med delfiner. Det kan være en drøm for mange å komme helt tett på de søte og flotte dyrene, noe man normalt ikke har mulighet for. Men hvis du opplever at du kan komme tett på dyrene og røre dem, ri på dem og ta bilder eller svømme med dem, så skal du si nei. Ofte lever de hele livet innesperret eller i lenker, og flere dyr medisineres eller får fjernet klør og tenner så turister kan komme tett på. Dyreunger fjernes fra sin mor så det kan tjenes penger på deres søte utseende.

4. Si nei til dyreshow

Show med delfiner og spekkhoggere i delfinarier, eller bjørner, tigre og løver på sirkus kan se flott ut. Men dyrene opplever harde treningsmetoder og blir mange stedet temmet med tvang som innebærer isolering, sult, trusler eller avstraffelse.

I dyreshow som f.eks. sirkus eller tyrefekting lever dyrene hele sitt liv kun for å opptre. Bak kulissene og før de opptrer, lever de innesperret i små bur eller lenkes fast mens de venter på at det blir deres tur til å underholde hoiende og klappende turister og publikum.

5. Opplev dyrene i naturen

Opplev dyrene på avstand i deres naturlige omgivelser i blant annet store naturreservater eller nasjonalparker, hvor dyrene har plass og kan leve ut sin naturlige atferd istedenfor å leve innesperret i bur.

Ikke støtt industrien

Det kan være veldig vanskelig å vurdere dyrenes forhold på kort tid. Hvis du er i tvil så er den beste løsning alltid å være på den sikre siden og si nei til aktiviteter og underholdning med dyr i turismen.

Kjenner du noen som kunne ha nytte av å lese dette før de drar på ferie?

Send svært gjerne lenker til vår hjemmeside så flere blir oppmerksomme på problemene i industrien. Så lenge det er turister som betaler for rideturer, dyreshow eller bilder med ville dyr, holdes det liv i industrien. Det kan vi sammen gjøre noe med!

Vil du støtte Animas arbeide for en bedre verden for dyrene?