Dyr lider hver eneste dag i smertefulle eksperimenter

6 February, 2024

Dyreforsøk kjennetegnes generelt av at dyr utsettes for smerte og lidelse, og dessverre er det også fortsatt svært mange unødvendige tester for å for eksempel lage et nytt vaskepulver som kan vaskes enda hvitere eller et nytt fargestoff for søtsaker.


Skriv under: Stopp dyreforsøk

 
1 Start 2 Complete

Selv om forsøkene forårsaker stor lidelse hos dyrene, brukes dyreforsøk fortsatt i stor grad både i Norge og resten av verden. Redde hunder, katter, kaniner, mus og andre dyr får stoffer presset ned i halsen, dryppet i øynene eller smurt på huden før de avlives. Hvis de ikke dør under forsøkene, avlives de eller overlates til videre eksperimenter. Det finnes allerede flere alternative metoder som kan benyttes, men til tross for dette synker nesten ikke det totale antallet dyreforsøk.

I 2020 ble for eksempel så mange som 8 millioner dyr brukt til forsøk – bare i EU. Det ekstremt høye antallet dyr som brukes til eksperimenter skjer til tross for at verdens største bioteknologiske industriforening (BIO) konkluderer med at 92 % av medikamentene som er vellykkede i prekliniske dyreforsøk mislyktes i forsøk på mennesker, enten fordi de ikke virker, eller pga. bivirkninger som ikke oppstod under forsøkene.

Livet som forsøkshund

En beagle er spesielt kjent for sitt tillitsfulle, vennlige og tilgivende sinn. Dessverre er det også deres milde personlighet og lille størrelse som gjør at de ofte brukes som forsøksdyr for å teste medisiner, husholdningsprodukter og kosmetikk. Alle hundene er født som forsøksdyr, og lever derfor hele livet i bur. De kan ikke gå turer i skogen, kose seg på sofaen eller spille ball i hagen. De kjenner bare buret sitt, ordre fra forskere og de endeløse prøvene.

Humane metoder finnes allerede

Dyr er forskjellige fra mennesker, og resultatene av dyreforsøk kan derfor ikke enkelt overføres fra en art til en annen. Heldigvis finnes det allerede en rekke alternativer, som kunstig hud eller hornhinner, menneskeceller og antistoffer samt datamodeller som også kan brukes til sykdomsforskning og medikamenttesting. Det er vårt klare ønske og ambisjon at det skal satses mye mer på utvikling av dyrefrie metoder, slik at vi i fremtiden får enda flere alternativer og muligheter til å skåne dyrene for et liv i smerte.

Samtidig er det også mange områder hvor vi allerede i dag kan slutte å bruke dyreforsøk, fordi forsøkene rett og slett er unødvendige. Dette dreier seg bl.a. på forsøk for utvikling av kosmetikk og pleieprodukter, husholdningsartikler, kjæledyrmat, kosmetisk kirurgi, tilsetningsstoffer osv. I enkelte programmer gjentas de samme unødvendige forsøkene år etter år på samme måte som konkurrerende selskaper gjør de samme forsøkene fordi de ønsker ikke å dele resultatene sine med hverandre.


Skriv under: Stopp dyreforsøk

 
1 Start 2 Complete