De største seire for dyrene i 2022

21 December, 2022

Til tross for at året har vært preget av både krise og krig, har 2022 også ført til fremgang for dyrene – og det er viktig å feire. Dyrene blir ofte glemt, men la oss sammen se tilbake på noen av de viktigste kampene som har blitt vunnet i løpet av året. Klikk her og bli medlem.

Ingen av seirene hadde blitt oppnådd uten alle dyrevennene som sprer ordet, skriver under eller støtter økonomisk. Det er hovedsakelig takket være dere at vi kan feire nok et år med masse resultater for dyrene.

Buregg har en fått en sluttdato i Danmark

Endelig skjedde det. Etter iherdig innsats er forbudet mot buregg nå blitt en realitet. Allerede fra neste år vil det ikke lenger være lov å starte opp bureggproduksjon, og om 12 år må produksjonen være helt avviklet.

Det kan se ut som en slags siste brikke som har falt på plass lenge etter at de fleste forbrukere har sluttet med buregg. Men viktigheten skal ikke undervurderes. Forbudet er en milepæl på veien mot et samfunn der dyr respekteres og ikke utnyttes. Med forbudet hever vi nedre grense for hvordan dyr kan behandles.

På toppen av det hele forbød Israel også burhøner i år. Og flere vil snart følge etter.

Island avskaffer hvalfangst

I år bestemte Island at hvalfangst snart skal bli forbudt. Fra 2024 vil hvalfangst være et utdødd fenomen på øya. Island, Norge og Japan står til sammen for hele verdens kommersielle hvalfangst. 

Island har allerede innført fiskefrie soner, så de islandske hvalfangerne må seile langt til havs. Dette har økt fiskernes kostnader, og i mellomtiden har etterspørselen avtatt mer og mer.

Selv Islands fiskeriminister kan ikke lenger se noen økonomiske fordeler ved hvalfangst. Snart vil Nord-Atlanteren være et tryggere sted å være hval.

Malta, Latvia og Irland forbyr pelsavl

Fra pelsfronten kommer vi også med positive nyheter. I løpet av året vedtok Malta, Latvia og Irland forbud mot pelsproduksjon. På Malta har faktisk forbudet trådt i kraft, som også gjelder Irland, hvor de siste minkfarmene nå er avskaffet.

Latvia trenger seks år på å legge ned industrien, men den hardeste kampen er nå vunnet. 20 land i Europa har vedtatt forbud mot pelsproduksjon, så vi er på god vei!

Visste du at Anima leder Fur Free Alliance, som er en sammenslutning av mer enn 50 dyrevernforeninger fra mer enn 35 land? Vi holder for tiden aktivt på å samle inn underskrifter i forbindelse med et europeisk innbyggerinitiativ for å forby produksjon og salg av pels. Det vil forplikte EU-kommisjonen til å møte problemene med pelsdyrnæringen.

Mer enn 400 hunder ble reddet fra slakting i Yulin

Det var nesten i siste sekund at 386 hunder fikk hjelp – heldigvis! Hundene ble stappet sammen i en masse små bur stablet i lag på baksiden av en lastebil på vei til den beryktede og fryktede hundekjøttfestivalen i den kinesiske byen Yulin.

Lastebilen ble stoppet av politiet, som hadde lyktes i å tilkalle lokale dyrevernere. I burene fant de både stjålne kjæledyr og dyr som hadde levd på gaten. De stakkars hundene var sultne og dehydrerte, men viktigst, de slapp unna dødens klør.

I dag lever hundene på et dyrefristed, hvor de får stell og omsorg. Du vet kanskje ikke dette, men flertallet av Yulins-beboerne spiser ikke hundekjøtt i det hele tatt, og faktisk ble festivalen startet av slakterene selv. På nyåret skal vi kjempe videre for å avvikle festivalen.

Oda dropper turbokylling

Dagligvareaktøren Oda har forpliktet seg til å utfase alle hurtigvoksende kyllinger, og innføre ECC-standarden i løpet av 2023. En investeringsplan som setter kjeden i verdenstoppen på kyllingvelferd.

Beslutningen vil gjøre en stor forskjell for omtrent en million kyllinger, år etter år. Konkret får kyllingene mer plass å bevege seg på, og de vil vokse saktere.

Svenske katter skal merkes og registreres

I Sverige er det blitt påbudt å merke og registrere katter. Den nye obligatoriske ID-merkingen og registreringen er et stort steg i retning av å gi kattene en høyere status. Dette gir dem rettigheter på lik linje med hunder. Og det trengs.

For det er anslått at det er rundt 150 000 hjemløse katter i vårt naboland. Mange av dem er født ville eller har blitt forlatt. De lever ofte harde liv med en smertefull død som resultat, men lovendringen vil bidra til å endre det.

Samtidig vil det kunne motvirke en utbredt misforståelse om at katter kan klare seg selv helt uten tilsyn og stell. Med lovendringen strekker politikerne ut hånden og prøver å bøte på problemet.

Sveits og Frankrike stopper bruken av hormonet PMSG

Vi kom så vidt inn i januar før vi kunne avsløre de såkalte blodfarmene på Island, hvor drektige hopper blir brutalt tappet for store mengder blod. Kanskje du husker noen av de fæle videoene vi har vist fra Island? 

I Sveits valgte griseoppdretterforeningen å forby bruken av hormonet utvunnet fra hesteblod: PMSG. Og med god grunn. For det finnes allerede alternativer som gjør det enda mer overflødig å tappe blodet fra drektige hester og som industrielt landbruk bruker for å stimulere og synkronisere dyrs brunst. Etter de nye avsløringene om mishandling på blodfarmer i Sør-Amerika, har det franske legemiddelfirmaet Biové sluttet å markedsføre og selge PMSG.

Takket være det gode samarbeidet med våre kolleger i Animal Welfare Foundation har vi satt mishandlingen av de mange drektige hestene på dagsorden. I 2023 skal vi fortsette å legge press på landbruket, slik at også de norske svinebøndene må ta sin del av ansvaret.

Over 1 million underskrifter for forsøksdyrene

Det europeiske borgerinitiativet «End animal testing» har fått over 1 million underskrifter i løpet av året. Det er nok til å måtte behandles av EU-kommisjonen, og vi har store forventninger til at det kommer et lovforslag for å stoppe de forferdelige og utdaterte dyreforsøkene.

Hvert år lider over 10 millioner dyr i europeiske laboratorier hvor de brukes til å teste kjemiske stoffer, kosmetiske ingredienser og hverdagsprodukter. Vi har blant annet kunnet vise opptak av hunder som holdes fast og får magen pumpet full av kjemikalier.

Anima sin innsats i Danmark i forbindelse med innbyggerinitiativet var intet mindre enn beundringsverdig. De har samlet inn totalt 34 293 underskrifter. EU-kommisjonens politiske krefter vil absolutt være kjærkomne forsterkninger i den viktige kampen mot dyreforsøk.

Italia forbyr avlivning av haner

Den siste historien handler om millioner av nyklekkede fugler som snart vil bli spart. Italia valgte i fjor å vedta et forbud mot slakting av haner. Fra 2026 vil nå mellom 25 og 40 millioner dyr slippe unna en smertefull død, hvor de gasses eller kvernes bare timer etter at de er født.

Det er nå utviklet en metode som gjør det mulig å bestemme kjønn inne i egget før fosteret utvikler seg til en levedyktig kylling. Når året er omme vil Tyskland og Frankrike faktisk allerede ha gått over til å bestemme kjønn på hønene før egget klekkes.

Vi er kjempemotiverte for å fortsette å kjempe for dyrene i 2023. Vi håper inderlig at du også blir med!

Vi ses i 2023!

De neste store kampene vil bli utkjempet i 2023 - og vi gleder oss til å kjempe med deg!

Hvis du ikke allerede har meldt deg på kampen, kan du gjøre det ved å bli medlem.

Er du allerede medlem – så tusen takk for din støtte til dyrene – vi gleder oss til å kjempe side om side med deg i det nye året også.

Godt nytt år fra Anima-teamet!