De største seire for dyrene i 2021

15 December, 2021

Vi avslutter året med et festlig tilbakeblikk på de 10 største seirene for dyrene som 2021 bød på. Vi hadde ikke klart det uten at alle dere dyrevenner som spredde budskapet, signerte og støtter økonomisk – det er takket være dere at vi feirer nok et år med fremgang for dyrene!

Vil du også være med? Klikk her og bli medlem.

1. Circle K dropper turbokylling

Circle K har valgt å tilslutte seg til den anerkjente dyrevelferd-standarden European Chicken Commitment (ECC), og fjerner dermed turbokyllingen fra alle sine stasjoner. Beslutningen er en del av Circle Ks bærekrafts-strategi, og kommer etter dialog med dyrevernorganisasjonen Anima.

Circle K med over 450 bensinstasjoner, er Norges største kjede innen servicehandel, og allerede innen første halvdel av 2022 vil standarden gjelde for alle produkter med kylling hos Circle K.

2. Forbud mot pelsfarmer i Estland

I juni fikk Animas avdeling i Estland en historisk seier for pelsdyrene da det estiske parlamentet stemte for et forbud mot alle slags pelsfarmer! Estland blir dermed det 16. landet i Europa som ikke lenger tillater pelsdyravl.

Våre internasjonale kolleger i Nähtamatud Loomad, som Animas avdeling i Estland heter, har lenge tatt til orde for dette forbudet. Det skulle vise seg at tredje gang var et lykketreff: Siden 2017 har lignende lovforslag blitt fremmet tre ganger. I realiteten har imidlertid kampen for Estlands pelsdyr vart mye lenger. Kristina Mering, leder i Anima Estonia, har jobbet for et forbud i snart 15 år og har blant annet vært med på å overlevere et innbyggerinitiativ mot pelsdyroppdrett som fikk historisk stor støtte fra befolkningen.

Forbudet mot pelsfarmer ble til gjennom et samarbeid mellom tre partier og trer i kraft fra 2026.

Et forbud er også på gang i Litauen, hvor det store flertallet av parlamentet i november stemte for et forbud mot minkavl!

3. Slutt på hundekjøtt i Sør-Korea

I år kom den koreanske presidenten med en glad kunngjøring, som skapte håp om en snarlig slutt på Sør-Koreas hundekjøttindustri – president Moon ga uttrykk for at tiden er inne for å vurdere et forbud mot hundekjøtt.

Årevis med press fra både lokale og internasjonale dyrevelferdsorganisasjoner har ført til økt bevissthet rundt hundekjøttindustrien og et stort fall i antall koreanere som spiser hundekjøtt.

Mye tyder på at vi ser begynnelsen på slutten av en æra. I november opprettet den sørkoreanske regjeringen en «task force» bestående av en bred krets av interessenter for å utforske mulighetene for å fase ut hundekjøttindustrien i landet. Etter planen skal de presentere sine resultater våren 2022 – og forhåpentligvis vil de vise vei til en fremtid hvor ingen hunder vil lide i Sør-Korea.

Det er vedvarende internasjonalt press fra dyrevernorganisajsoner og dyrevenner som deg, som hjelpe Sør-Koreas lokale dyrevernforeninger til å stå sterkere i kampen for et forbud.

4. Flere og flere virksomheter vinker farvel til Foie Gras

Flere og flere virksomheter har i løpet av året droppet foie gras - og det er takket være dyrevenner som deg. Nå vi går flere sammen for å opplyse virksomheter om grusomhetene bak foie gras-industrien, velger de fleste å lytte. Dette er årsaken til at vi sammen får til så mange seire for dyrene som lider i foie gras-industrien.

Siden Anima lanserte kampanjen har disse har droppet foie gras:

  • Atelier Asian tapas
  • Barramon
  • TAG restaurant
  • Gutta på Haugen
  • Kampen Oslo
  • Beijing Palace
  • Torvet Bistro
  • Arts Restaurant
  • Ling Ling Oslo
  • Geita Restaurant

Takk til deg som er med på å inspirere virksomheter til å gå i en dyrevennlig retning. Det nytter!

5. Frie Vinger fylte 10 år – og reddet 100 burhøns

Animas redningstjeneste, Frie Vinger, som gir kasserte høner fra bureggproduksjon nye gode liv, kunne feire en rund bursdag i 2021. Det var i seg selv en gledelig begivenhet, men ikke nok med det, så gjennomførte Frie Vinger nok en gang en vellykket redning av høner , som etter nesten 2 år i bur ikke lenger produserte nok egg til at de var verdt å beholde.

Denne gangen klarte Frie Vinger å redde 100 burhøner som ellers ikke ville vært her i dag. 100 individer som nå for første gang kan gåt ut og leve ekte hønseliv – med solskinn, støvbad og endelig plass til å strekke ut vingene. Hønene har alle fått nye hjem, hvor de skal leve det frie livet de fortjener. I tillegg er de reddede hønene på et viktig oppdrag: nå er de ambassadører for sine artsfæller, som fortsatt sitter i burene.

Ved 10-årsjubileet hadde Frie Vinger over tid reddet rundt 1500 høner som ellers hadde blitt kastet som søppel. Og i samme periode har antallet bureggprodusenter, ikke minst takket være Animas arbeid, sunket betraktelig. Nå er det kun 6,5% av høns som holdes i bur i Norge. Det betyr at millioner av høner har blitt spart for et elendig liv i bur.

6. End the Cage Age - alle slags bur i landbruket er i ferd med å fases ut!

Det manglet ikke på historiske vedtak i 2021. I juni kulminerte et gigantisk pan-europeisk samarbeid med en kjempeseier for alle husdyr i EU: alle slags bur i landbruket er i ferd med å fases ut! Det er en stor seier for de 300 millioner griser, kyllinger, ender og kalver som hvert år blir oppdrettet i bur og burlignende systemer.

På bare ett år har 1,4 millioner EU-borgere meldt seg på et såkalt European Citizens' Initiative. Det vil si en underskriftssamling som skjer etter visse regler og deretter forplikter kommisjonen til å ta temaet opp til debatt. På denne måten kan innbyggerne oppfordre kommisjonen til å fremme lovforslag om et spesifikt spørsmål. Våre kolleger i Anima International bidro til å sikre millionen av signaturer som trengs – og mer!

Som et resultat av innbyggerinitiativet bestemte kommisjonen at dagens EU-lovgivning må endres og forbedres for bedre å beskytte dyrs grunnleggende rettigheter. Innen utgangen av 2023 vil derfor kommisjonen fremme et lovforslag om avvikling av merdproduksjon.

Ambisjonen er at utfasingen skal skje raskt, og at det allerede i 2027 ikke lenger skal være dyr i bur i europeisk landbruk! Faktisk vil kommisjonen gå ett skritt videre og sørge for at matimport oppfyller de samme kravene.

Nå er arbeidet i gang med å passe på at EU-kommisjonen holder det de lover, og holde landbrukslobbyen i sjakk, slik at burenes tid tar slutt så fort som mulig!

7. Overrakte underskifter for G20-toppmøtet gjennom Fur Free Alliance - nesten 900 000

Da ledere fra verdens største økonomier samlet seg i Roma for G20-toppmøtet, fikk de et megabrev av Fur Free Alliance – koalisjonen av dyrevelferdsorganisasjoner som jobber sammen for å få slutt på pelsdyrnæringen. Brevet ble signert av mer enn 880 000 mennesker fra hele verden. Alt som en krevde de av lederne i verdens største økonomier at de skulle ta ansvar og få slutt på pelsdyrnæringen.

Animas direktør, Joh Vinding, er styreleder i Fur Free Alliance, og selvfølgelig bidro Anima til den verdensomspennende innsamlingen av underskrifter. Kampanjen «Stopp dødelig pels» satte fokus på at pelsdyrnæringen er en trussel, ikke bare mot dyrehelse og velferd, men også mot folkehelsen. Dette er spesielt tydelig etter en pandemi der minkfarm etter minkfarm opplevde å bli smittet.

Mens covid-epidemien har pågått, har flere land allerede tatt den uunngåelige beslutningen om å avslutte pelsdyrnæringen: Frankrike, Estland og Irland har vedtatt forbud, og Nederland fremskyndet fristen for utfasing, som de opprinnelig hadde vedtatt i 2012.

8. Forbud mot delfinarier og ville dyr i sirkus i Frankrike

I løpet av året vedtok Frankrike noen svært ambisiøse endringer i sin dyrevelferdslov, og spesielt to avgjørelser er virkelig verdt å fremheve fordi de bringer slutten på en dyster epoke med utnyttelse. Frankrike har forbudt å holde ville dyr i sirkus og delfinarier!

Den oppdaterte dyrevelferdsloven innebærer at ville dyr aldri mer skal utnyttes til underholdning. Samtidig forbyr loven spesifikt å holde delfiner og spekkhoggere i fangenskap! Det er en stor seier som har latt vente på seg. (Har Anima gjort noe på dette området i år?)

Hundrevis av ville dyr - bjørner, elefanter, løver - blir fortsatt utnyttet på sirkus i Frankrike. De kan nå se frem til en verdig pensjonisttilværelse der de kan leve i naturlige omgivelser, få det kostholdet de trenger og hvor de aldri igjen vil bli utsatt for unaturlig og uverdig behandling.

9. Mange seire for pelsdyrene!

I året som har gått har det vært den ene gode nyheten etter den andre for pelsdyrene  Vi nevner noen av høydepunktene her. Flere store motehus og brands blir pelsfrie. Først meddelte de to motegigantene, Balenciaga og Alexander McQueen, at pels fremover ikke vil være en del av deres kolleksjoner. Kjeden, som eier 40 stormagasiner, har uttalt at de senest innen januar neste år vil stenge alle deres 27 pelsavdelinger, og i januar 2023 vil det ikke lengere være mulig å kjøpe og selge pels i noen av deres varehus eller online. 

Og helt på tampen av året annonserte det internasjonale motemagasinet ELLE, at fra 1. januar 2023 er det slutt med pels i magasinet deres!

10. Foie gras-produksjon forbudt i Ukraina

Ukraina vedtok i år en ny lov, som styrker dyrs rettigheter på flere områder. Et av de helt konkrete punktene i loven er at produksjon av foie gras er forbudt!

Det var i Ukraina at en ansatt på en foie gras-gård i 2019 tok sjokkerende bilder av den barbariske produksjonsformen. Metallrørene som bonden brukte til å tvangsfôre fuglene, ble rutinemessig smurt med motorolje slik at røret lettere kunne presses inn i nakken på dyrene.

Selv om den siste gården i Ukraina stengte i 2019, som et resultat av en storstilt kampanje fra Anima International, er det fortsatt en enormt gledelig avgjørelse at landet nå politisk har sørget for at den bestialske produksjon ikke kan gjenoppstå.

 

Vi sees i 2022 – hvor vi fortsetter å kjempe for en dyrevennlig fremtid

Vil du kjempe med oss ​​i 2022?

Er du allerede medlem – så tusen takk for din støtte til dyrene – vi gleder oss til å kjempe side om side med deg i det nye året også.