De største seire for dyrene i 2020

2 December, 2020

Med den alvorlige korona-pandemien har 2020 på mange områder vært et trist og dypt alvorlig år, som har vendt opp ned på alles tilværelse. Heldigvis har 2020 også bydd på mange gode nyheter og forandringer for dyrene i Norge og rundt om i verden.

De mange seire for dyrene kunne ikke skjedd uten alle dere som støtter, deler eller skriver under på våre underskriftsinnsamlinger, så av hjertet: TAKK!

Hvis du vil hjelpe enda mer kan du bli medlem i dag: Klikk her.

Her har vi samlet de 7 største seierne for dyrene i 2020 – les og bli glad.

 

1: Flere restauranter dropper Foie Gras

2020 var året hvor vi for alvor fikk satt Foie Gras på dagsordenen. Det startet med en protest foran Mathallen i Oslo, hvor vi oppfordret to restauranter til å stoppe salg av Foie Gras. Se Animas kampanjeleder, Niklas Fjeldberg, sin appell her

Protesten førte til stor støtte blant det norske folk til et salgs- og importforbud av Foie Gras i Norge. Etter stort press fra Anima og mange dyrevenner valgte Atelier Tapas Oslo og Barramon på Mathallen å droppe Foie Gras. 

Nylig har også TAG restaurant annonsert at de tar Foie Gras av menyen etter dialog med blant annet Anima. 

Vi kjemper videre frem til Norge er Foie Gras-fritt og sier nei til tvangsforing av dyr!


 

2: Europa snur ryggen til pels

I disse tider er det rundt om i verden stor oppmerksomhet på de horrible forholdene dyrene i pelsindustrien lever under. Animas avdeling i Polen slapp i sommer en undercovervideo fra en av verdens største minkfarmer i verden, som viste alvorlige lidelser hos minkene.

Videoen skapte stor debatt om pels i landet og det jobbes nå med å få på plass et forbud mot pelsoppdrett i Polen.

Heldigvis er det flere og flere som vinker farvel til pels rundt om i verden. Irland, Frankrike, Nederland og Ungarn har, som følge av kampanjeinnsats og den globale pandemien vedtatt å forby pelsdyroppdrett. Vi gleder oss over at Europa snart er pelsfritt og snur ryggen til denne grusomme dyremishandlingen. 

Se video av avsløringen fra en av verdens største minkfarmer.

3: 18 rever og 105 chinchillaer fikk en ny sjanse

Tidligere i år ble vår polske avdeling kalt ut til en tom pelsdyrgård der mange rever hadde blitt forlatt i burene sine uten mat og drikke. Flere av revene var veldig syke eller døde, mens de overlevende var sultne og ekstremt redde. Våre kolleger klarte å redde 18 rever fra gården. De har nå blitt behandlet og tatt vare på. Snart er de klare for nye, kjærlige hjem der de kan leve som ekte rever med rom til å løpe og leke og aldri mer være redd for å bli forlatt i et bur.

Og den gode nyheten slutter ikke her for pelsdyrene. For i november startet Animas avdeling i Estland en større redningsaksjon på en pelsdyrfarm, der de klarte å redde alle 105 chinchillaer fra å bli drept. Dyrene hadde levd hele livet i små bur. Mange av chinchillaene var utslitte og apatiske etter et hardt liv på gården.

Heldigvis har alle fått et nytt og godt liv med familier, hvor chinchillaene bor minst to sammen, har god plass og mye kjærlighet.

4: Kampen mot matmarkedene

Som følge av korona-pandemien ble verdens øyne for alvor rettet mot de asiatiske matmarkedene, da det er på et slikt marked viruset menes å ha oppstått. Forholdene på disse markeder er redselsfulle for dyrene, som står stuet sammen i små trådbur. Mange av dyrene blir slaktet på stedet, og forholdene og den dårlige hygienen på markedene – hvor dyr og mennesker er tett på hverandre – kan føre til en stor risiko for smittespredning mellom dyr og mennesker.

For å legge press på de kinesiske myndighetene om å forby de forferdelige markedene, igangsatte vi en stor kampanje. Sammen med mer enn 300 andre dyrevernsorganisasjoner fra hele verden var Anima med på å sende et åpent brev til WHO, hvor vi blant annet oppfordret til et permanent forbud mot matmarkeder hvor ville dyr utnyttes. 

Anima, Dyrenes Alliance og PETA UK utenfor WHO's kontor i København, WHO Regional Office for Europe, med et enkelt budskap: lukk matmarkedene!

Sammen med Anima Danmark samlet vi også inn over 20 000 underskrifter mot matmarkedene, som ble avlevert til Den Kinesiske Ambassaden. I tillegg deltok Anima i høringsprosessen om en revisjon av Kinas offisielle liste over anerkjente husdyr. Og heldigvis ser det ut til at utviklingen i Kina går den riktige veien. Fire byer, herunder Beijing, har innført forbud mot å spise ville dyr. Byen Shenzhen har gjort det forbudt å spise hunde- og kattekjøtt, og så har skjellldyr opnått den høyeste fredningsstatusen. Disse gode tiltakene gir håp for fremtiden.

5: Stort fokus på turbokyllinger

Anima lanserte nylig en kampanje mot Kaffebrenneriets salg av den utskjelte industrikylling Ross 308, også kjent som turbokylling – som er av de dyrene som har det aller verst i det norske landbruket. Med over 40 kaféer i Norge sitter Kaffebrenneriet på en god del av markedet når det gjelder salg av turbokyllingen. Anima har i lengre tid prøvd å starte en dialog med Kaffebrenneriet om kyllingvelferd, men så langt har kafékjeden ikke tatt dyrevelferden til kyllingene på alvor. Derfor retter Anima blikket mot Kaffebrenneriets salg av den kontroversielle turbokyllingen i en ny kampanje.

Med lokale protester og en intensiv SoMe-innsats har Anima lagt press på Kaffebrenneriet, og vi har ikke tenkt oss å stoppe arbeidet før kjeden har annonsert at de utfaser turbokylling.

6: 42 høns fikk nye hjem

Animas redningstjeneste, Frie Vinger, hentet nylig 42 høns fra nedlagt eggproduksjon. Frie Vinger har siden 2011 reddet mer enn 1500 høns – primært burhøns, som skulle avlives. Hønsene i industrien får lov til å legge egg i litt over et år, før de kasseres. Men de fleste av dem har fortsatt mange år i seg. De trenger ikke dø. Derfor redder og bortadopterer Frie Vinger  høns til kjærlige familier som kan ta imot hønene og gi dem et godt liv med gress under føttene og sol og vind i fjærene. Det fortjener de etter alt for lang tid i industrien.

7: Forbud mot sirkusdyr

2020 har bydd på flere fantastiske nyheter for sirkusdyrene i Europa. På våren ble det ilagt en endelig dom over ville sirkus i Danmark, og de fire siste sirkuselefantene fikk endelig sitt nye hjem i Knuthenborg Safari Park. I tillegg har både Frankrike og Litauen vedtatt å innføre forbud mot bruk av ville dyr i sirkus. Det er fantastisk nytt for tusenvis av sirkusdyr!

Men selvom størstedelen av landene i Europa har innført et helt eller delvist forbud, så er det enda ikke innført et totalforbud i EU mot ville dyr i sirkus. Derfor fortsetter Anima arbeidet med å legge press på politikerne i Europa-Parlamentet, inntil et totalforbud mot ville dyr i sirkus blir en realitet.

 

Vi fortsetter selvfølgelig vårt arbeid for dyrene i 2021

Hvis du vil være med, kan du bli medlem og være med i kampen for dyrene. 

 

Er du allerede medlem – så tusen takk for din støtte til dyrene – vi gleder oss til å kjempe side om side med deg i det nye året også.

Godt nyttår fra Anima-teamet!