Not lovin’ it: Hvorfor vi går i strupen på McDonald’s akkurat nå

Plakaten «Not lovin’ it!» på en togperrong på Oslo S.Plakaten «Not lovin’ it!» på en togperrong på Oslo S. Foto: Anima

Denne uka lanserer vi i Anima vår største annonsekampanje noensinne. Budskapet er rettet mot en av verdens største fastfoodkjeder – McDonald’s – og det handler om noe som burde opprøre oss alle: bruken av turbokylling.

Du har kanskje sett dem, plakatene med teksten «Not lovin’ it!» som lyser mot deg på bussholdeplasser og byannonser over hele landet. I løpet av uke 29 og 30 vil budskapet vårt vises på hele 470 store annonseflater, og vi anslår at kampanjen vil bli sett 19 millioner ganger.

Men hvorfor gjør vi dette nå, og hvorfor McDonald’s?

Fordi McDonald’s henger etter og dyrene betaler prisen

Mens dagligvarekjedene én etter én har tatt grep og begynt å fase ut turbokylling, velger McDonald’s å stå stille. Det handler ikke om små justeringer. Det handler om grunnleggende dyrevelferd, og om en kyllingrase (Ross 308) som vokser så raskt at kroppen ikke klarer å følge med.

Fra 50 gram til over 2 kilo på 35 dager. Det høres kanskje effektivt ut. Men for kyllingen betyr det smerter, gangvansker, organsvikt og et liv uten mulighet til å være nettopp det, et levende dyr med behov og atferd.

McDonald’s kaller leverandørene sine for “nøye utvalgte gårder” og sier de bryr seg om dyrevelferd. Samtidig fortsetter de å bruke denne ekstremt avlede kyllingtypen, som flertallet av nordmenn ønsker å forby. Det skurrer. Og det opprører.

Norge sier ifra

Vi har tidligere hatt stor plakataksjon mot McDonald’s med over 100 frivillige over hele landet. Lokale aktivister over hele landet var tydelige: Dette er ikke greit.

For meg er det inspirerende å se hvor mange som faktisk bryr seg. I en tid der mye føles overveldende, er det kraft i handlinger som dette. Når folk sier ifra, når vi bruker stemmene våre, da skjer det noe.

Vi forventer mer, vi gir oss ikke

Vi forventer at en gigant som McDonald’s tar ansvar. Ikke bare i reklamekampanjer og fine formuleringer, men i praksis. Det betyr å forplikte seg til bedre dyrevelferd. Det betyr å si nei til turbokylling og ja til løsninger som European Chicken Commitment. En standard som blant annet gir kyllingene mer plass, lys og bedre helse.

Vi har satt av over 7 millioner kroner til denne kampanjen. Det er mye for en dyrevernorganisasjon. Men det er også det som kreves når man utfordrer en global gigant. Og vi er klare til å gjøre mer.

For dette handler ikke bare om kyllinger. Det handler om verdier. Om ærlighet. Om å se bak fasaden og kreve at de som tjener store penger på maten vår, også tar ansvar for hvordan den blir til.

Vi i Anima gir oss ikke før McDonald’s gjør nettopp det.

Plakaten "Not Lovin' It" som kritiserer McDonald's bruk av turbokylling.Foto: Anima.

Niklas Fjeldberg

Niklas er administrerende direktør i Anima og jobber tett med bedrifter og organisasjoner for å fremme dyrenes sak og skape varige endringer.

Følg Niklas på LinkedIn: @nfjeldberg

Del artikkel