Anima feirer 20-årsjubileum

5 November, 2020

I år feirer Anima 20-årsjubileum. Det som startet som noen unge studenters kamp for dyr, er i dag en internasjonal organisasjon med ansatte i ti europeiske land, godt over 10.000 medlemmer og som kåret til en av verdens beste dyrevelferdsorganisasjoner.

I 2000 hadde Anima nettopp startet. Men de to unge dyrevennene Jan og Joh var fokusert på å etablere en organisasjon som skulle tale dyrenes sak og kjempe for en verden der dyr blir respektert, ikke misbrukt. Hver av dem hadde opplevd hvordan dyr ble utnyttet, drept og slaktet utelukkende for mote, mat og mennesker, og de følte at det manglet en stemme for å snakke for dyrene.

De første medlemmene

Anima ble dannet, og Jan og Joh ble med som noen av de første medlemmene i organisasjonen. Og herfra begynte et dedikert og betydelig arbeid som tidlig begynte å skape gode resultater for dyrene.

For til tross for den beskjedne størrelsen på oganisasjonen og få midler, lyktes Anima tidlig i å oppnå store og viktige seire for dyrene.

IC Companys og 250.000 pelsdyr

I 2004 valgte Anima å målrette den gang Danmarks nest største og mest innflytelsesrike motemerke IC Companys og deres bruk av pels. Det var Animas største kampanje hittil.

Joh Vinding, som i dag er direktør for Anima, beskriver kampen mellom den lille grasrot organisasjonen mot den kraftige og dominerende motevirksomheten som ‘David mot Goliat’:

“Som vi kjenner historien, vant David kampen, selv om oddsen ikke var i hans favør. På samme måte klarte Anima å vinne kampen. Og dette til tross for at Danmark er verdens største pelsprodusent, og IC Companys hadde en solid andel av pelshandelen ”.

Etter å ha kjørt en intensiv kampanje og holdt et stort antall gateprotester mot motegiganten, lyktes Anima å få IC Companys til å delta i en pelsfri policy og redde mer enn 250 000 pelsdyr i året fra å bli slaktet.

                                                                  

Mink avsløring i beste sendetid

I 2009 kom Anima virkelig på alles lepper. Sammen med det populære TV 2-programmet Operasjon X avslørte Anima i programmet ‘Pels på vrangen’ forferdelige forhold på en rekke danske pelsdyrfarm.

For første gang noensinne så danskene hvordan minkene lider på gårdene, og hvordan bitteskader, kannibalisme og en stereotyp oppførsel er uunngåelige konsekvenser når ville dyr holdes tett i små bur. Programmet skapte stor debatt blant både politikere, selskaper og forbrukere, og Anima opplevde en stor økning i medlemskap etter sendingen.

                                                                                                                            

Farvel til buregg

I flere år var en utfasing av buregg en viktig sak for Anima. Og i 2016 satte organisasjonen kampanjeinnsats i gang en stor utvikling. Først kunngjorde de store supermarkedkjedene Netto, Føtex og Bilka at de ville avvikle buregg fra sitt sortiment. Og så fulgte de gjenværende supermarkedene.

Burhøner lever i små bur på så lite plass at de knapt kan strekke vingene. Derfor var det en enorm seier for Anima da supermarkedene endelig sa nei til buregg.

                                                                              

Kåret til en av verdens beste dyrevelferdsorganisasjoner

Gjennom årene har Anima vokst seg større og større. Ikke bare i antall medlemmer og ansatte, men også i landegrensene. I dag jobber Anima ikke bare for å forbedre forholdene for dyrene i Danmark, men også internasjonalt. Og Anima jobber for et bredt spekter av dyr, inkludert kjæledyr, husdyr, forsøksdyr og underholdningsdyr.

I 2019 slo Anima seg sammen med den polske organisasjonen Otwarte Klatki og dannet den internasjonale organisasjonen Anima International. Organisasjonen opererer i ti europeiske land: Danmark, Norge, England, Polen, Ukraina, Russland, Hviterussland, Estland, Litauen og Frankrike. Her hjelper Anima med å spre dyrevelferd utenfor Danmarks grenser. Og hardt arbeid lønner seg. I tillegg til å hjelpe og redde tusenvis av dyr, ble Anima International i 2019 kåret til en av verdens mest effektive dyrevelferdsorganisasjoner.

                                                                                      

Tittelen får imidlertid ikke Anima til å bremse på vegne av dyrene - tvert imot! Vi jobber så effektivt som mulig for å hjelpe så mange dyr som mulig.

Vi så dette for eksempel i september i år, da Anima bidro til å avsløre forferdelige forhold på Polens største minkfarm. Avsløringene førte til at det polske parlamentet stemte for et forbud mot pelsdyroppdrett i landet, og dermed vil verdens tredje største pelsprodusent forhåpentligvis snart bli en saga blott.

På 20 år har Anima bidratt til å skape banebrytende endringer for dyrene - og det blir spennende å se hva de neste 20 årene kommer med av gode nyheter. En ting er sikkert: Anima kommer til å fortsette i samme gir.

Her er noen av Animas milepæler gjennom tidene:

- Forbud mot hund- og kattepels i Danmark

- Stopp dyreforsøk for kosmetikk i hele EU

- Foie gras ut av alle danske supermarkeder

- EU-flertall for å fjerne støtte til tyrefekting

- Forbud mot revefarmer i Danmark

- Dyrepolitiet i Danmark

- Hele bur egg ut av supermarkedene

- Mer enn 200 pelsfrie designere

- Store kjeder avvikler turbokylling

 

Norske resultater:

- Nortura kutter buregg

- Orkla kutter buregg

- Bunnpris kutter buregg

- Kiwi, Joker, Spar, Nærbutikken og Jacob´s kutter buregg

- Reitangruppen med 7-Eleven, Narvesen og de egenproduserte varene til Rema 1000 kutter buregg

- Kolonial.no, marked.no, godtlevert.no og Adams Matkasse kutter buregg

- Nærmere 500 hver måned melder seg på Veganerutfordringen for å få starthjelp til å spise mer dyrevennlig