Åtte korte om kylling

12 January, 2023


Skriv under: Gi kyllingene bedre liv!

 
1 Start 2 Complete

Du lurer sikkert på hvorfor vi har skrevet et helt blogginnlegg om kylling. Er de noe spesielt kule da? Kyllinger er faktisk utrolig fascinerende dyr. Det er kanskje lett å overse de fordi de tilsynelatende er så annerledes enn oss, men som oss har de unike personligheter og ferdigheter. Det er ofte snakk om at dyrene i landbruket ikke får utløp for sine artstypiske behov, men hva er disse egentlig? Her får du åtte korte om den undervurderte kyllingen.

1. Elsker støvbading

Kyllinger er renslige dyr som bruker mye tid på å stelle fjærdrakten sin. Når kyllingene støvbadinger drar de løs tørr jord med føttene sine, før de så legger de seg ned i jorden og rister på vingene. Da sparker de jorden inn i fjærene sine, for å så gni seg i den. Dette er en berolige aktivitet for kyllingen og er med å gjøre de fornøyde og komfortable.

Kilde: Routledge Handbook of Animal Welfare, s. 53

2. Matsanking

Ville kyllinger, som får være ute i naturen, elsker å rote rundt i jorden og utforske miljøet sitt. De bruker faktisk mesteparten av dagen på å finne mat. De bruker nebbet og klørne til å hakke og skrape i jorden for å finne noe godt å spise. 

Kilde: Routledge Handbook of Animal Welfare, s. 53 

3. Hviler på pinner og greiner

Kyllingen er jo tross alt en fugl, så kanskje ikke så overraskende at de liker å sitte og hvile på greiner og pinner som de kan gripe klørne sine rundt. De foretrekker faktisk dette i mange tilfeller framfor å sitte på bakken! Det er kanskje ikke så rart, der føler de seg tryggere mot rovdyr. 

Kilde: Routledge Handbook of Animal Welfare, s. 52

4. Kjenner igjen individer

Kyllinger kan kjenne igjen opptil 100 individer. De kjenner ikke bare igjen andre kyllinger heller, de kan faktisk kjenne igjen ansiktet til mennesker. I tillegg kan de huske positive og negative opplevelser knyttet til ansikter de kjenner igjen, og den informasjonen kan de dele med resten av flokken. Det lønner seg altså å oppføre seg pent i en kyllings nærvær. På YouTube finnes det mange videoer av mennesker og kyllinger som har blitt bestevenner. 

Kilde: A New Bio-inspired Algorithm: Chicken Swarm Optimization

5. Kyllingen er gode på kommunikasjon!

Allerede i egget begynner hønemor å kommunisere med kyllingen sin. Noen dager før kyllingen klekkes hører kyllingen morens klukk og svarer henne med pip. Lydene gjør at de kjenner hverandre allerede før kyllingen klekkes! De første ukene er de knyttet sammen, men sakte, men sikkert introduserer mor kyllingen for resten av flokken og etter hvert tar hønemor mer avstand og de lever tilslutt selvstendige liv. 

Kilde: Chicken av Annie Potts og The Behavioral Biology of Chickens av Christine J. Nicol

6. Kyllingen er en dinosaur!

Ja – du leste riktig. Dagens kylling er en dinosaur! Eller... dagens kylling har likhetstrekk med gamle dinosaurskjeletter. Før hadde man bare skjelettene å sammenligne med, men nå har forskere også funnet gamle vev fra en Tyrannosaurus Rex som underbygger det man tidligere har trodd. Kyllingen er den nærmeste dinosaurslektningen av dyrene som lever på jorda i dag.

Kilde: Are Chickens Dinosaurs? (What science says about this idea)

7. Kyllinger drømmer 

Du har kanskje sett en katt eller hund der det ser ut som de jager noe eller noen i søvne? Det samme gjør kyllinger. De har nemlig også veldig tydelige drømmer - i farger. Kyllinger opplever REM-søvn, også kjent som drømmesøvn, men forskere er ikke sikre på hva de drømmer om. Det kan vi bare forestille oss. 

Kilde: The Relevance of Sleep in Poultry

8. Det finnes 25,9 milliarder kyllinger 

I løpet av ett år finnes det 25,9 milliarder kyllinger på jorda. Om vi skulle skrevet ut det tallet hadde det sett sånn ut: 25 900 000 000. Kanskje fortsatt så stort at man ikke helt klarer å forstå det. Til sammenligning er det 7,8 milliarder mennesker på jorda. Så det finnes altså mer enn tre ganger så mange kyllinger på jorda som mennesker. Hvis du synes 25,9 milliarder høres mye ut, hold deg fast. De siste ti årene har det levd over 500 milliarder kyllinger. Det er faktisk mer enn fire ganger så mye som antall mennesker som noen gang har blitt født. Det er estimert at det har levd 117 milliarder mennesker totalt gjennom tidene. 

Kilde: How Many People Have Ever Lived on Earth? og Chicken Statistics

Bonusfakta: Kyllinger kan fly

Vi vet vi sa åtte korte, men vi må dele denne siste kule faktaen også. Kyllinger kan fly! Det gir jo mening, kyllinger er fugler, men du hadde kanskje ikke tenkt over at de faktisk kan fly. Det er ikke alle kyllingraser som kan fly, jo tyngre de er jo lavere og kortere kan de fly. Kyllinger flyr av flere grunner, den ene for å flykte unna en trussel, men de kan også fly fordi de er nysgjerrige. Gresset er jo alltid grønnere på den andre siden. En kylling kan lett fly over et to meters gjerde hvis de er nysgjerrige nok. 

Kilde: Can Chickens Fly? 5 Myths Debunked


Skriv under: Gi kyllingene bedre liv!

 
1 Start 2 Complete