Narvesen og 7-Eleven dropper turbokylling

5 August, 2021

Reitan Convenience Norway som står for omtrent en tredjedel av norsk servicehandel har dropper turbokyllingen kjedene sine: Narvesen, Northland, 7-Eleven/YX og 7-Eleven.

Til sammen driver kjedene mer enn 420 salgssteder, og beslutningen vil påvirke mer enn 200 000 kyllinger, år etter år.

Kjedene har tilegnet seg den internasjonale dyrevelferd-standarden European Chicken Commitment (ECC). Der hovedkriteriene er at kyllingene skal vokse saktere og ha mer plass. Rema 1000  og Joe & The Juice har tidligere også tilegnet seg standarden.


Skriv under: Kyllingene skal ha bedre forhold!

 
1 Start 2 Complete

Planen RCN er å innfase ECC-kylling for baguetter med rent kyllingkjøtt i løpet av 2021, og tidlig neste år går majoriteten av volumet over til denne typen kylling. De resterende produktene blir faset over så fort som praktisk mulig i etterkant.

Turbokylling, det nye buregg
For få år siden sto bedrifter nærmest i kø for å droppe buregg. At kjedene dropper turbokylling er et tegn på at det skjer store forandringer i matbransjen, mener dyrevernorganisasjonen Anima. I dag begynner flere og flere å sette spørsmålstegn ved den hurtigvoksende kyllingen.

– Vis en forbruker et bilde av et fjøs fylt med turbokyllinger, vil de fleste sitte igjen med en ekkel følelse. Akkurat som høns ikke hører hjemme i trange bur, så vil en turbokylling aldri kunne trives godt med turbovekst. Narvesen, Northland, 7-Eleven/YX og 7-eleven viser vei for en hel bransje. Det krever mot å gå først, og med en slik ambisiøs plan gjør de en betydelig forskjell for dyrene. Det fortjener stor ros, sier Niklas Fjeldberg, kampanjeleder i Anima.

Den hurtigvoksende kyllingtypen Ross 308 står i dag for over 7 av 10 norske kyllinger, og har i mange år vært ryggraden til industriell kyllingproduksjon. Det fordi den vokser fra 50 gram til over 2 kilo på 35 dager - derav begrepet turbokylling. Dette medfører betydelig velferdsproblemer som gangvansker, pusteproblemer, organsvikt og nedsatt immunforsvar.


Skriv under: Kyllingene skal ha bedre forhold!

 
1 Start 2 Complete