Slik produseres egg i Norge

Slik produseres egg i Norge. Historien bak eggene du finner i butikken


Forby høner i bur!

Moderne eggproduksjon er langt fra det idylliske glansbildet vi ofte ser for oss. Mange har nok et bilde av høner som går fritt på tunet, men det er langt fra virkeligheten. I butikken kan du kjøpe egg fra høner i bur, frittgående høner eller økologiske høner. Bare de økologiske hønene har krav på å være ute. Resten av hønene lever hele livet inne.

EGG FRA HØNER I BUR

I 2020 var 6,5% av hønene i landbruksindustrien er innesperret i bur. Det vil si at vi hadde ~267 000 norske eggleggende høns i bur. Burhøner har ekstremt liten plass å bevege seg på. De har mindre enn et A4-ark vær.

Burene er laget av netting og hønene slipper aldri ut av buret. De får aldri kjenne sola på kroppen eller gresset under føttene. Det er ikke et krav om dagslys i burene i de store produksjonshallene .

Hønene har svært begrenset mulighet til å utføre naturlig atferd i burene. Livet i burene gjør dem stresset, og av ren frustrasjon plukker de ofte fjær både av seg selv og andre høner i buret. 

Livet til hønene starter på et samlebånd. Eggene blir klekket på et rugeri og kyllingene får aldri møtt moren sin.

EGG FRA FRITTGÅENDE HØNER

Også frittgående høner lever trangt og tilbringer hele livet inne i en stor fabrikklignende hall. Her går de i flokker på mange tusen dyr. Det kan være 9 høner per m2. Teknisk sett er hønene frittgående fordi de ikke er innesperret i bur. Likevel er det så trangt i hallen at høna har begrenset med bevegelsesmulighet.

EGG FRA ØKOLOGISKE HØNER

I 2020 var bare 7% av eggproduksjonen er økologisk. I produksjon av økologiske egg kan det være 6 høner per m2, og det skal være adgang til et uteareal på 4 m2 per høne. Hønene går i flokker på opp til 3000 individer. 

PROBLEMER MED ALLE TYPER EGGPRODUKSJON

På tross av forskjellene på de tre produksjonsformene er det problemer som er felles for alle tre.

HANNKYLLINGER

I eggindustrien blir alle hanekyllinger drept kort tid etter klekkingen fordi de er verdiløse for produsentene. De legger ikke egg og det lønner seg ikke å fôre dem opp til slakt. 

I Norge blir omtrent 3 millioner hannkyllinger drept hvert år kort tid etter de har klekket. Mesteparten av dem blir drept ved såkalt maserasjon. Her blir de skåret i fillebiter av roterende knivblader, omtrent som i en blender. Dette foregår uten bedøvelse. Det er også lovlig å gasse dem ihjel.

GAMLE HØNER

Alle høner i eggindustrien blir drept når de er cirka 18 måneder gamle. På det tidspunktet legger de ikke like mange egg som før og derfor er det ikke lønnsomt å beholde dem. Hønene blir drept med gass og blir typisk brukt i produksjon av sement og fyringsolje.


Forby høner i bur!

Kilder